Japan ide u Rusiju: Halilhodžić treći put zaredom izborio Svjetsko prvenstvo

Radiosarajevo.ba
Japan ide u Rusiju: Halilhodžić treći put zaredom izborio Svjetsko prvenstvo
Vjerovatno najbolji bosanskohercegovački fudbalski stručnjak u ovom trenutku Vahid Halilhodžić uspio je treći put u svojoj karijeri izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Danas je Halihodžićev Japan na svom terenu u devetom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se igra u Rusiji 2018. godine slavio protiv reprezentacije Australije rezultatom 2:0. Tako je kolo prije kraja Halilhodžić svojim pratiocima pobjegao na nedostižna četiri boda prednosti.

Vahid Halilhodžić je tako sa trećom reprezentacijom izborio plasman na Svjetsko prvenstvo. Prvi put je to uradio s Obalom Slonovače. Međutim nakon ispadanja u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija od Alžira, četiri mjeseca prije početka prvenstva u Južnoj Africi dobio je otkaz.

Drugi put na Svjetsko prvenstvo Halilhodžić se plasirao s Alžirom, koji ga je koštao posla u reprezentaciji Obale Slonovače. Fantastičnu partiju pružila je reprezentacija Alžira predvođena Halilhodžićem na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. U grupnoj fazi slavili su protiv Južne Koreje (4:2), remizirali s Rusijom (1:1), te su poraženi od Belgije (2:1). Alžir je u osmini finala izgubio od kasnijeg prvaka Njemačke rezultatom 2:1 i to tek nakon produžetaka. Podsjetimo Nijemci su kasnije dominantno osvojili Mundijal, a na putu do trofeja pregazili su domaćina Brazil 7:1.

Japan će u narednom kolu igrati praktično revijalnu utakmicu protiv reprezentacije Saudijske Arabije na gostujućem terenu. Saudijcima je s druge strane ova utakmica izuzetno važna. Saudijska Arabija kao i Australija nakon devet odigranih kola ima 16 osvojenih bodova. Australija u narednom kolu igra protiv reprezentacije Tajlanda. Drugoplasirana ekipa izborit će direktan plasman u Rusiju, dok trećeplasirana ekipa ide u baraž.

U grupi A Iran je već izborio plasman u Rusiju sa 20 osvojenih bodova, dok se za drugu poziciju bore Južna Koreja (13) i Uzbekistan (12).

Pored domaćina Rusije, Irana i japana, plasman na Svjetsko prvenstvo osigurala je još samo najuspješnija fudbalska nacija Brazil. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije