Izvršni odbor: Imamo li selektora, ili će se opet dogovoriti da se dogovore

F. Z.
Izvršni odbor: Imamo li selektora, ili će se opet dogovoriti da se dogovore
FOTO: Radiosarajevo.ba / Detalj sa sjednice FS BiH održane u oktobru
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine po najavama koje stižu u posljednje vrijeme ni danas neće dobiti novog selektora, iako je u Zenici zakazana sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Odmah po završetku utakmice Bosna i Hercegovina - Belgija odigrane na stadionu Grbavica sedmog oktobra bilo je jasno da će naša reprezentacija biti u potrazi za novim selektorom. Mehmed Baždarević nije uspio ostvariti cilj, ostali smo bez plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo koje se 2018. godine igra u Rusiji.

Nakon što je Baždarević "odradio" i posljednji meč, tri dana kasnije u Estoniji, počelo je licitiranje imenima. Prvi čijim se imenom počelo licitirati bio je najtrofejniji trener sarjevskog Željezničara Amar Osim. Njegov protukandidat bio je jedan od najboljih napadača koje je naša zemlja imala - Meho Kodro.

Prva sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nakon fijaska u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo održana je u sarajevskom hotelu Evropa. Baždarević je podnio izvještaj, a čelnici saveza su se dogovorili da se na sljedećoj sjednici dogovore o sudbini selektora. Jasno je već i tada bilo da je Baždarević "bivši", ali se na odluku eto moralo sačekati.

Mjesec dana kasnije zakazana je nova sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Izvršni odbor je na prethodnoj sjednici naložio stručnoj komisiji da predloži novog selektora, a kada su Ivica Osim, Duškoj Bajević, Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović za selektora predložili Mehu Kodru, uložen je "veto" na tu odluku. Vlastodržci su shvatili da su stručniji od stručne komisije, pa su zbog "grijehova" iz prošlosti odlučili stopirati izbor Mehe Kodre. Dogovoreno je još jednom da se o izboru novog selektora dogovore na narednoj sjednici. Kodro je nakon svega poručio da odustaje od selektorske pozicije.

U međuvremenu dobili smo nove kandidate, Clarence Seedorf, Sven Goran Eriksson, pa čak i Fatih Terim, iako je svima, već kada se njegovo ime pojavilo u medijima, bilo jasno da u našoj krovnoj kući fudbala nema dovoljno novca za njegov angažman. Pojavilo se u međuvremenu i ime Roberta Prosinečkog. Veliki Žuti spreman je da preuzme klupu Zmajeva. Ostali smo opet na dva imena, Amar Osim i Robert Prosinečki.

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora bilo bi sasvim normalno i logično da se izabere novi selektor našeg nacionalnog tima, ali to se po najavama koje čitamo od vlastodržaca u medijima ni danas neće desiti. Šta se čeka nije poznato. Osim i Prosinečki imaju sve potrebne kvalifikacije da preuzmu klupu reprezentacije, a do nove sjednice Izvršnog odbora možda će i oni kao i Kodro dići ruke od svega, pa ćemo imati novi krug kandidata i sjednica Izvršnog odbora. Je li vrijeme da se dogovore, ili će se opet dogovoriti da se dogovore, ostaje da se vidi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije