Izmiče nam Europsko prvenstvo: Koja nam je "rezervna" opcija i ko nas čeka u baražu

F. Z.
Izmiče nam Europsko prvenstvo: Koja nam je "rezervna" opcija i ko nas čeka u baražu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Detalj s meča BiH - Grčka

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine zakomplikovala je sebi situaciju u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se 2020. godine igrati širom Europe.

Izabranici Roberta Prosinečkog imaju samo četiri boda na svom kontu nakon isto toliko odigranih kola. Drugo mjesto na kojem se trenutno nalazi reprezentacija Finske "bježi" nam pet bodova i sada je baraž jedna od opcija o kojoj se mora ozbiljno razmišljati.

U baraž smo se zahvaljujući prvom mjestu u grupi Lige B već plasirali, a znamo i potencijalne protivnike, koji će se do baraža sigurno promijeniti. Ukoliko se ne plasiramo direktno na Europsko prvenstvo, što je trenutno teško očekivati, onda ćemo plasman na završnicu prvenstva najboljih reprezentacija Starog kontinenta tražiti kroz baraž.

Osim nas mjesto u baražu iz Lige B izborile su reprezentacije Švedske, Danske i Ukrajine. Jedna od četiri reprezentacije Europsko prvenstvo će "dohvatiti" kroz baraž, ukoliko to ne ostvari direktno kroz kvalifikacije.

Ukrajina je trenutno prva u svojoj grupi sa 10 osvojenih bodova i napravila je veliki korak ka plasmanu. Naš protivnik u polufinalu Švedska tražit će svoju šansu u grupi F. Švedska je trenutno druga sa isto osvojenih bodova kao i Rumunija. Danci su također drugi nakon tri odigrane utakmice u svojoj grupi. Irska ima deset bodova, pet više i utakmicu više od Danske. Treći su Švicarci sa četiri boda, ali i utakmicom manje.

Ukoliko se sve četiri reprezentacije, što je teško očekivati, ne plasiraju na Europsko prvenstvo, onda će polufinalne parove činiti BiH i Švedska, te Ukrajina i Danska. U polufinalu (igra se jedna utakmica) smo sigurno domaćini, dok će domaćin finala biti određen žrijebom. U polufinalu baraža sigurno ne možemo igrati sa Ukrajinom i Danskom.

Ukoliko se neka od ovih reprezentacija plasira direktno na Europsko prvenstvo, onda će njihovo mjesto popuniti lošije plasirane reprezentacije u Ligi B. Dakle redoslijed mogućih protivnika Bosne i Hercegovine u polufinalu baraža, ako u njemu budemo igrali je sljedeći: Švedska, Rusija, Austrija, Wales, Češka, Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska...

Ukoliko se i ostale reprezentacije iz Lige B plasiraju na Europsko prvenstvo, onda će se mjesta popunjavati reprezentacijama iz Lige C koje nisu pobjednici svojih grupa u Ligi nacija. To su redom Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litvanija. Međutim mala je šasna da će to biti neko iz Lige C - vjerovatno samo u domenu teorije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije