Iz Nogometnog saveza BiH žestoko odgovorili načelniku Nedžadu Ajnadžiću

Radiosarajevo.ba
Iz Nogometnog saveza BiH žestoko odgovorili načelniku Nedžadu Ajnadžiću
Foto: FK Sarajevo / Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase"

Povodom učestalih komentara na informaciju da Fudbalski klub Sarajevo utakmicu III pretkola UEFA Europa lige ne može igrati na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“, a pogotovo na današnju izjavu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića da je Nogometni savez  Bosne i iHercegovine odgovoran za nastalu situaciju, oglasili su se iz bh. kuće fudbala.

Načelnik Ajnadžić govorio o stadionu Koševo i optužio Nogometni savez BiH

Njihiovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Sva pravila i propise za odigravanje zvaničnih klupskih i reprezentativnih utakmica određuje UEFA. Svima, koji su uključeni u ovu problematiku je jasno, ili bi trebalo biti jasno, da je UEFA još od 2006. godine propisala kategorizaciju stadiona i pravila koja kategorija stadiona važi za koju vrstu i nivo takmičenja.

Kada su pitanju kvalifikacione utakmice „A“ reprezentacije za EP i SP, stadioni moraju ispunjavati uslove III kategorije. Kada su u pitanju klupske utakmice UEFA Lige prvaka i Evropa lige prva dva pretkola se igraju na stadionima II kategorije, III pretkolo i play off se igra na stadionima III kategorije, a grupna faza na stadionima IV kategorije.

Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar - undefined

Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar

Sve ove uslove su znali u FK Sarajevo kao i u Općini Centar, uključujući i načelnika Ajnadžića. Naime, tokom mjeseca aprila i maja ove godine održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima Općine Centar i FK Sarajevo (o čemu je javnost blagovremeno obavještavana), a na kojem su predstavnici NS/FS BiH detaljno pojasnili uslove za III kategoriju i šta je potrebno dodatno uraditi na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“.

Zato je u najmanju ruku neprimjereno odgovornost za neispunjenje kriterija III kategorije za stadion „Asim Ferhatović-Hase“ pripisivati NS/FS BiH ili što je još gore, kao u slučaju načelnika Ajnadžića izjavljivati da mu nije jasno da se jedna utakmica mogla odigrati, a druga ne može.

Ne može se vlastita odgovornost i navodna neinformiranost prebacivati na NS/FS BiH. To NS/FS BiH neće nikad dozvoliti", navodi se u saopćenju Nogometnog saveza BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije