Perica Ivetić: Budite naš 12. igrač, a mi ćemo ostaviti srce na terenu

Faruk Zametica
Perica Ivetić: Budite naš 12. igrač, a mi ćemo ostaviti srce na terenu
Fudbalski klub Sarajevo danas će na stadionu Asim Ferhatović Hase u prvom susretu finala Kupa Bosne i Hercegovine odmjeriti snage s Nogometnim klubom Široki Brijeg.

Jedan od najvažnijih igrača u ekipi Mehmeda Janjoša je Perica Ivetić. Ivetić je prošle godine upisao nastup u finalu, ali je tada Sloboda čiji je dres nosio poražena od Radnika iz Bijeljine.

"Prošle godine sam igrao sa Slobodom finale protiv Radnika i to se za nas nije dobro završilo. Nakon jedne uspješne sezone gdje smo izbacili dosta jake klubove, od Željezničara, Čelika, Sarajeva, došli smo u finale gdje smo se namjerili na nezgodnog Radnika koji nas je zasluženo pobijedio i osvojio trofej. Ja se nadam da ću ove godine podići pehar i osjetiti čar osvajanja Kupa Bosne i Hercegovine i da ću imati više sreće nego prošle godine", kaže Ivetić i dodaje:

"Velika je čast igrati finale Kupa Bosne i Hercegovine. Tu su samo dvije odabrane ekipe. Krenuli smo od 1/16 finala i došli do finala. Mi jesmo na papiru imali lakši put do finala, ali sve te ekipe su davale 120 posto svojih mogućnosti da bi izbacili Sarajevo. Mi smo u Kupu igrali zaista dobro i zasluženo smo u finalu. Normalno je da se nadamo trofeju, što ne reći da smo i favoriti na papiru. Mislim da smo bolja ekipa od Širokog i to smo pokazali i kroz prvenstvo. U Širokom Brijegu smo odigrali 2:2 iako smo imali igrača manje 70 minuta, dok smo na Koševu sasvim zasluženo slavili rezultatom 2:0", ističe Ivetić.

Za Široki Brijeg kaže kako je u pitanju jedna jako dobra i organizirana ekipa koju s klupe odlično vodi Goran Sablić.

"Široki Brijeg je jedna jako dobra ekipa, dobro organizirana i odlično vođena od jednog bivšeg fudbalera, koji je igrao za velike klubove, a sada dosta dobrog mladog i ambicioznog trenera. On je u naš fudbal donio nove sisteme, igra s tri igrača u odbrani. Oni su svoju formu tempirali za Kup Bosne i Hercegovine, nakon što su ispali iz Lige za prvaka. Ja se nadam da ćemo mi biti pravi u ove dvije utakmice i da ćemo obradovati sve naše navijače i građane Sarajeva", kaže Ivetić.

Sarajevo je u borbi i za šampionsku titulu, dok Široki Brijeg ima luksuz da odmara najbolje igrače u prvenstvu. Ivetić ističe kako to može biti mač s dvije oštrice za ekipu s Pecare.

"To može, ali i ne mora biti prednost. Igrat će se dvije utakmice i vidjet ćemo. Ja bih iskreno volio da se igra samo jedna utakmica i da je to praznik fudbala. Zamislite da se igra u Zenici jedna utakmica, pun stadion, najbolji stadion u državi i da to bude jedan spektakl. Sigurno da oni ulaze malo odmorniji u te dvije utakmice i tempirali su formu za finale. Međutim to može biti isto tako mač s dvije oštrice. Teško je i za igrača kada ga odmarate dvije sedmice i onda mu date da igra jednu tešku utakmicu", ističe Ivetić.

Bordo tim je analizirao igru Širokog Brijega, koji igra u jednom atipičnom sistemu za Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

"Sigurno da je naša skauting služba odradila dobar posao. Gledali su utakmice protiv Željezničara i ostale njihove duele i analizirali igru Širokog Brijega. Gledali su sigurno gdje su oni 'najtanji', a gdje najbolji. Mi smo se spremali za njih i jedva čekamo da počne utakmica. Sistem u kojem oni igraju, 3-5-2 mi je jako dobro poznat s obzirom na to da mi je dok sam igrao u Sloveniji trener bio Talijan. Spremali smo se za Široki Brijeg, živimo za ovo finale", ističe Ivetić-

Ivetić se nada kako će njegova generacija ostaviti neizbrisiv trag u Sarajevu.

"Prva smo generacija u Sarajevu koja je došla u priliku da osvoji duplu krunu. Jednostavno zašto ne bismo uradili sve da uđemo u historiju. Pa kada naša djeca dođu u Sarajevu za deset godina, studirati ili zbog bilo čega drugog, da se zna da su njihovi očevi igrali u generaciji Sarajeva koja je osvojila duplu krunu", kaže Ivetić i nastavlja:

"Mi ćemo dati posljednji atom snage da ostvarimo to. Živimo za to i mi i stručni štab. Nadam se da uz dobar pristup neće izostati rezultat. Kada je došao ovaj stručni štab Zrinjski je bježao Sarajevu 14 bodova u jednom trenutku. Nama je od tog trenutka prvi i osnovni cilj bio plasman u Evropu, ali se nikada nismo odrekli niti jednog trofeja. Jednostavno kad igraš za Sarajevo očekivanja su najveća. Ljudi se ne zadovoljavaju drugom i trećom pozicijom na tabeli. Mi smo svojim radom i trudom u miru gradili ovo gdje se sada nalazimo. Došli smo do toga da nas četiri utakmice dijele od historijskog uspjeha", ističe Ivetić.

Umora u ekipi ima, ali se on u ovakvoj završnici ostavlja po strani. Ističe fudbaler Sarajeva kako do velikog rezultata mogu doći samo uz podršku s tribina.

"Sigurno je da umora i zamora ima. Igra 13-14 igrača, ali vjerujte kada dođu četiri utakmice do kraja i kada si svjestan šta te četiri utakmice donose, onda te motiv vodi. Umor odlazi na drugu stranu, raste adrenalin i to nas vodi. Zbog toga želim pozvati sve naše navijače da nam budu 12. igrač, kao što su bili protiv Slobode. I kada nas nije išlo u drugom poluvremenu i kada je Sloboda napravila šanse, oni su nas podržavali. Nama treba takva podrška, a ne zvižduci kada nam ne ide. To jednostavno na neke igrače ne utječe baš najbolje", jasan je Ivetić.

"Molim ih da dođu u što većem broju i da nas podrže do kraja sezone, kao nikada do sada. Klub može prvi put u historiji do duple krune. Nek budu naš 12. igrač, a mi ćemo na terenu izginuti i ostaviti srce na terenu. Pa ako tu ne bude dovoljno, mi ćemo sportski čestitati Širokom, Željezničaru ili Zrinjskom. Ova ekipa je takva da će dati svoj posljednji atom snage na terenu", kaže Ivetić.

Nakon nekoliko uvodnih kola Bordo timu se nisu davale velike šanse u borbi za trofeje.

"Kada je počela sezona, ambicije su bile najveće. Ja sam došao u 6. ili 7. kolu u Sarajevo i već smo bili otpisani kao ekipa. Bili smo manekeni, Instagram igrači i ne znam ni ja šta već ne. Dolaskom Mehmeda Janjoša i stručnog štaba vraćen je duh svlačionici, zbližili smo se i postali smo prava klapa. Nas niko nije nadigrao, osim kada smo u Tuzli izgubili 3:0. Dupla kruna je nešto lako za reći, ali teško za ostvariti. Neka nam sude na kraju, nek se završi sezona, pa nek se onda sudi da li je neko za Sarajevo ili ne", kaže Ivetić i dodaje:

"Mislim da je najvažniji kontinuitet. Ništa se ne može desiti preko noći. Sarajevo je mijenjalo igrače i trenere kao na traci. Mislim da ova ekipa ima potencijal i da uz par dobrih pojačanja može napraviti mnogo u narednim godinama. Mnogo je mladih igrača, reprezentativaca. Sada navijači trebaju podržati klub i igrače koji su došli u poziciju da osvoje duplu krunu. Kada dođe kraj onda nam sudite, a sve dok se igra, nek nam svi kojima je Sarajevo u srcu budu podrška", ističe Ivetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije