Igor Puljić prvi put pred kamerama o ubistvu brata Vedrana

Radiosarajevo.ba
Igor Puljić prvi put pred kamerama o ubistvu brata Vedrana
FOTO: Screenshot / Igor Puljić

Deset godina je prošlo od najcrnjeg dana bosanskohercegovačkog fudbala. Dana kada je na ulicama Širokog Brijega ubijen navijač Sarajeva - Vedran Puljić.

Deset godina bez istine za Vedrana u zaboravu države koja pravde nema

Na današnji dan, 4. oktobra 2009. godine, navijač Fudbalskog kluba Sarajevo Vedran Puljić ubijen je u Širokom Brijegu iz vatrenog oružja, a šest navijača ekipe s Koševa je ranjeno. 

Obdukcijom je utvrđeno da se radilo o ustrelnoj rani glave tada 24-godišnjeg mladića. Za ubistvo Puljića osumnjičen je Oliver Knezović (1974) s prebivalištem u Širokom Brijegu.

Knezović je prvenstveno zadržan u pritvoru, sam se predao i priznao pucanje na navijače, ali je nakon nekoliko dana pobjegao iz pritvorai otišao u susjednu Hrvatsku, gdje je i počeo sudski proces u slučaju.

Ipak, Knezović nikada nije procesuiran, a od prvog dana brojni sumnjaju da je počinilac ustvari policajac, a ne Knezović.

Navijači Sarajeva više puta su istaknuli kako je Vedrana u Širokom Brijegu 2009. godine upravo ubila policija, a istog je mišljenja i njegov brat Igor.

Naime, o kobnom 4. oktobru 2009. godine po prvi put u kameru govorio je njegov brat Igor. Opisivao je Vedrana, govorio o kobnom danu 4. oktobru 2009. godine, pravosuđu, presudama, mogućem ubici, kao i mnogim drugim temama.

"Njemu je Sarajevo bilo prvo. Samo mi je u putu poslao poruku, 'Sretan rođendan buraz, proslavit ćemo kad dođemo, ja sam otišao na utakmicu'. Ja tu poruku još uvijek imam", kazao je Igor Puljić u razgovoru za Sarajevska sehara.

Igoru je pripao taj najteži zadatak, da svojoj majci kaže da je u Širokom Brijegu ubijen njen sin, a njegov brat Vedran.

"Na mene je pala ta odgovornost da mami javim. Ne znam da li ću u životu imati težeg trenutka od toga. U svemu tome sam se nadao da će biti neka pogrešna informacija i da to nije Vedran", prisjeća se Igor dana kada mu je ubijen brat.

Igor smatra da Oliver Knezović, koji je prvobitno bio osumnjičen za ubistvo njegovog brata, nije ubio Vedrana.

"Što se tiče Vedranovog ubice, ja ne mogu biti sto posto siguran, ali 99 posto Oliver (Knezović op.a) nije Vedranov ubica. To sam više puta rekao u nekim pismenim i usmenim izjavama, ali u kameru nisam nikad. Za slučaj Vedranovog ubistva i sumnjičenje Olivera Knezovića dovoljno je osam razreda osnove škole i neko osnovno razumijevanje fizike. Položaj Vedranovog tijela u odnosu na Olivera nije mogao dovesti do takve rane", uvjeren je Igor, te naglašava:

"Vedran je pogođen u desno uho, a on i Knezović bili su udaljeni 70-80 metara i okrenuti licem u lice. Nije na Sjeveru slučajno napisana parola 'Vedrana je ubila policija', to su napisali momci koji su taj dan bili u Širokom Brijegu. Oni znaju šta se desilo i ta parola ima svoj smisao i svoje značenje. I kako sam 99 posto siguran da Oliver nije, tako sam i 99 posto siguran da je ta parola ispravna. Znači, Vedrana je ubila policija, odnosno policajac".

U nastavku pogledajte kompletan razgovor Igora Puljića za Sarajevska sehara tv:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije