Hurem: SFK 2000 napravio je ogroman uspjeh, u žrijebu priželjkujem Barcelonu

Azra Islamagić Mulahmetović
Hurem: SFK 2000 napravio je ogroman uspjeh, u žrijebu priželjkujem Barcelonu
Foto: NSBiH / SFK 2000 trenutno je na 24. mjestu najboljih klubova u Europi
Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo pobijedile su jučer u Zenici estonski Parnu sa 2:1 u susretu trećeg kola grupe 8 kvalifikacija za UEFA Ligu prvaka za žene.

Nakon jučerašnje pobjede SFK 2000 Sarajevo nad Parnuom igračice sarajevskog kluba upisale su ujedno i treću pobjedu na putu do šestnaestine finala Lige prvaka. 

Sjajnim rezultatima najtrofejnije bh. nogometašice plasirale su se tako među 32 najbolje europske ekipe, trenerica Samira Hurem iskazala je zadovoljstvo i pohvalila učinak svoje ekipe. 

Također, naglašava da su se po osmi put zaredom kvalifikacije Ligu prvaka igrale u Sarajevu i u Zenici što je velika stvar i za našu zemlju i za ženski fudbal. 

"Ono što je najbolje je to što nam se ostvarila želja da pobijedimo sve tri protivničke ekipe i prođemo među 32 najbolje ekipe u Europi što je ogroman, ogroman uspjeh koji mi ponavljamo već četvrti put. Međutim, ovaj put je poseban jer idemo dalje sa sve tri pobjede, što se prije nije dešavalo, " govori Hurem za Radiosarajevo.ba.

U sjedištu UEFA-a u petak će biti održan žrijeb kada će sarajevski klub saznati ime protivnika, a u konkurenciji su Barcelona, Manchester City, PSG, Bayer, Lyon... Tehnička direktorica SFK 2000 Vildana Imamović predstavljat najtrofejni bh. tim na izvljačenju. 

"Koga god da dobijemo igrat ćemo onako kako znamo i kako možemo, srcem i dušom predstavit ćemo nas u najboljem svjetlu, a koliko će to na terenu biti..., moramo respektovati protivnika jer svi oni igraju vrhunski ženski fudbal.

Nadamo se da će nam Vildana donijeti sreću, prošli put smo je imali, nadam se da će nam se nasmiješiti ponovo. Voljela bih da to bude Barcelona, da pokažemo fudbalerima kako žene mogu da igraju, jer Barcelona je vodeća, a i voljela bih i da moje djevojke zaigraju na stadionu Barcelone u šesnaestini. Mislim da bi to bila lijepa atmosfera i jedan veliki sportski dobađaj," govori Heurem dodajući da će u prvom meču sarajevski klub goste dočekati 12. septembra, dok je uzvratni meč 26. septembra. 

 Na pitanje kolike su šanse za prolaz u osminu finala šefica stručnog štaba kroz osmijeh odgovara: 

"Kada prođete sa devet bodova, onda svi kažu: "Pa, vi idete dalje" i gledajući iz tog ugla stvarno je velika stvar završiti ciklus s maksimalnim učinkom i sigurno je to da nam daje samopouzdanje, vjeru i još veću želju za rad. Međutim, potrebno je da se poklope još neke stvari, pa i sreća u žrijebu i na terenu. Sigurno je da je razlika u kvaliteti velika, ali fudbal je zanimljiv upravo zbog toga, loptav je okrugla i igra se do kraja. Za bh. ženski fudbal je zaista važno da se SFK 2000 nalazi među 32 ekipe, tačnije mi smo 24 u Europi," naglašava Hurem. 

Sva ova atmosfera veliki je fudbal za sam razvoj ženskog nogometa, dodaje uspješna trenerica. 

"Ženski nogomet u BiH se razvija intenzivno, međutim i dalje kada u našoj zemlji kažete ženski nogomet, onda mislite na SFK 2000, jer mi smo nosioci razvoja ženskog fudbala, naše igračice bile i kostur svih nacionalnih selekcija. Nogometni savaz BiH, zaista daje, veliku podršku ženskom nogometu i zbog toga mi danas možda imamo i najbolje uslove za rad uzmemo li u obzir region.

Uz podršku FK Sarajevo koje nam je pružilo sve što nam je potrebno mi počinjemo ličiti na jedan pravi europski tim. Ženski nogomet u BiH ima budućnost, imamo jako dobre talentirane igračice, imamo lige za mlađe kategorije, žensku Premijer ligu, dosta je toga urađeno u posljednjih pet godina, " zaključuje Hurem.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije