Grci poručili: Nastojat ćemo učiniti meč teškim za kvalitetnu BiH

Anadolija
Grci poručili: Nastojat ćemo učiniti meč teškim za kvalitetnu BiH
Foto: AA / Fudbalska reprezentacija Grčke

Očekuje nas teška utakmica u kojoj će se sastati dva različita tima, sa različitim ambicijama, rekao je Holanđanin rođen u Kanadi John van't Schip, selektor fudbalske reprezentacije Grčke, te dodao:

BiH ima šanse da se kvalifikuje na EURO 2020, dok mi pravimo novi tim. Želimo ostati u ritmu kao u meču prije dva dana sa Italijom u Rimu. Uprkos porazu (0:2, op.a.) igrali smo bolje, ali protiv BiH pokušat ćemo se poboljšati kako u odbrani, tako u napadu. Nastojat ćemo učiniti meč teškim za kvalitetnu Bosnu i Hercegovinu”.

Na pitanje da li će kao u Rimu, i protiv BiH Grčka uglavnom fokusirati se na odbranu, van't Schip je odgovorio:

”Drugačiji protivnici. Italija je odlična, ima sve pobjede i kvalifikovala se na EURO 2020. Za sutra se spremamo da pokušamo odigrati opet dobro u odbrani. Međutim, protiv BiH težit ćemo dodatnoj agresivnosti, ali i željeti više kontrolisati posjed lopte. Vjerujem da će neki naši igrači pokazati novu snagu i samopouzdanje koje smo stekli u Italiji”.

Anastasios Bakasetas, fudbaler turskog Alanyaspora i reprezentativac Grčke nije bio diplomata poput selektora Van't Schipa, te je reprezentativcima BiH poslao jasnu poruku:

”Imamo dobre igrače. No, istina, u zadnje vrijeme nam ne ide kao kolektivu. U Italiji smo napravili dobar korak, iako smo izgubili. Trebamo slijediti plan trenera i od prvog minuta sutra krenuti ka cilju, da osvojimo tri boda. Dakle, želimo pobijediti”.

Sudbina ili ne: Zmajevima u Atini pravdu dijeli poznato ime

Njemački arbitar Felix Zwayer dijelit će pravdu u kvalifikacionom susretu između Grčke i BiH koji se igra u utorak u Atini. Riječ je o 38-godišnjaku sa FIFA značkom i sudijom koji spada u elitnu grupu arbitara UEFA-e. Ove sezone sudio je ukupno 10 mečeva u svim takmičenjima na kojima je pokazao 49 žutih kartona i samo jedan crveni.

Na najvećem stadionu u Grčkoj, olimpijskom "Spyros Louisu", kapaciteta 69.618 sjedećih mjesta, fudbalska reprezentacija Grčke sutra će ugostiti "ljutog rivala" Bosnu i Hercegovinu.

Iako su utakmice spomenutih nacionalnih timova gotovo po pravilu obilježavale pune tribine, te mnogo incidenata među navijačima, nerijetko i igračima na terenu, čini se da ovaj put na temperamentnom jugu Evrope neće biti "vatreno".

U Atini nema uobičajenog naboja uoči duela s BiH, prvenstveno što "heleni" igraju očajno u kvalifikacijama pa im je ovdašnja javnost okrenula leđa.

Shodno tome, i prodaja ulaznica za sutrašnji susret je veoma loša. Kako su iz Fudbalskog saveza Grčke u Atini "sutra očekuju 5.000 do 8.000, najviše 10.000 gledalaca".

Isto tako, neće biti ni većeg broja navijača BiH. Prilikom gostovanja prije tri godine popularne "zmajeve" u grčkoj prijestolnici bodrilo je skoro 2.000 fanova, no sutra bit će ih daleko manje. Kako kažu u FS Grčke, izabranici selektora Roberta Prosinečkog imat će podršku oko 250 Bosanaca i Hercegovaca na tribinama "Spyros Louisa". 

Utakmica osmog kola grupe ”J” kvalifikacija za EURO 2020 Grčka-BiH igra se sutra, 15. oktobra, na Olimpijskom stadionu ”Sryros Louis” u Atini sa početkom u 21.45 sati po lokalnom, odnosno 20.45 po srednjeevropskom vremenu.

Osim susreta u Atini, u grupi ”J” sutra se sastaju Helsinkiju od 18 sati Finska-Armenija, te od 20.45 u Vaduzu Lihtenštajn-Italija.

Poslije sedam odigranih kola Italija, koja je već osigurala nastup na narednom Evropskom prvenstvu, prva je u grupi ”J” sa maksimalnim 21 bodom. Slijede Finska 12, Armenija i BiH po 10, Grčka pet, te Lihtenštajn sa dva osvojena boda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije