Gledaoci na dva kultna stadiona neće moći vidjeti VAR odluke, a evo i zašto

Radiosarajevo.ba
Gledaoci na dva kultna stadiona neće moći vidjeti VAR odluke, a evo i zašto
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Fudbalska asocijacija Engleske konačno će se pridružiti ostalim velikim ligama i od naredne sezone će u Premiershipu sudije u donošenju odluka imati pomoć VAR-a.

Premier liga je jučer potvrdila da će i navijači na stadionima moći da vide odluke sudija, jer će im biti prikazan snimak spornih detalja i odluka na velikim ekranima.

"Premier liga je odlučila da na velikim ekranima objasni VAR odluke. Gledaoci će pored toga moći isto da vide putem aplikacija na mobitelu. Za klubove koji nemaju velike ekrane na stadionima, VAR odluke će biti u vidu poruka na semaforima", saopšteno je iz Fudbalske asocijacije.

Međutim, nevjerovatno je da jedino na Anfieldu i na Old Traffordu gledaoci neće moći da vide video odluke.

Razlog je jednostavan. Ova dva stadiona ne posjeduju velike ekrane, već obične semafore i navijači ovih timova će ostati uskraćeni za VAR analize.

VAR sistem je prošle godine korišten i na Svjetskom prvenstvu. Nakon što je uspješno položio test, UEFA je ove sezone odlučila da ga koristi u nokaut fazi Lige prvaka.

Upravo je dosta toga odlučio u duelu Tottenhama i Manchester Cityja u četvrtfinalu Lige prvaka, kada je Cityju poništen gol i Spursi su prošli u polufinale.

Također, VAR je po prvi put korišten u finalu Evropske lige između Chelseaja i Arsenala u Bakuu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije