Gdje bi Zmajevima bio kraj da nagrađeni Vatreni igraju za BiH na Mundijalu

Radiosarajevo.ba
Gdje bi Zmajevima bio kraj da nagrađeni Vatreni igraju za BiH na Mundijalu
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Sa svečanosti Večernjakov pečat u Mostaru

Bosna i Hercegovina je uvijek bila nepresušan izvor talenata. Nije samo u pitanju nogomet, općenito sport, već i u drugim "vodama" od književnosti, pa i do politike...

No, ovaj put ćemo samo o sportu, nogometu.  Godinama je Večernjakov pečat jedan od vodećih društvenih događaja u Bosni  i Hercegovini. 

Ovo 18. izdanje Večernjakov pečat u Mostaru bila je manifestacija na kojoj se vidjelo kako Bosna i Hercegovina cijeni naše komšije. Uz više razumijevanja jednih za druge, moguća kao normalna država svih triju naroda i njezinih građana.

Svečanost u Mostaru bila je u zanku sporta, nogometa. Prema mišljenju javnosti, srebro u Rusiji koje je pozlaćeno Večernjakovim pečatom pa su tako osobe godine postali Zlatko Dalić i sedmorica veličanstvenih hrvatskih nogometaša (Vedran Ćorluka, Mateo Kovačić, Dejan Lovren, Ivan Rakitić, Tin Jedvaj, Luka Modrić, Mario Mandžukić) koji su dali svoj doprinos srebru na Mundijalu.  

Mario Mandžukić porijekom je iz Posavine, tačnije iz Odžaka u kojem i danas žive njegovi srodnici. I Mandžukićeva porodica do 1990. živjela je u Odžaku.

Ivan Rakitić porijeklom je iz Žepča, Tin Jedvaj iz Hercegovine, dok su Dejan Lovren i Vedran Ćorluka rođeni u Bosni i Hercegovini. Ćorluka se rodio u Derventi, a Lovren u Zenici. Modrić je rođen u Zadru, ali s majkine strane je naše gore list.

U Čapljini je rođen Nikica Jelavić, koji je ranije nosio kockasti dres… Lovren je danas član Liverpoola, Mandžukić je s Pjanićem u Juventusu. Jedvajov otac Zdenko krajem osamdesetih godina igrao je za Velež.

Vatreni su zaista oduševili i sve nas u Bosni i Hercegovini i ovom prilikom im još jednom čestitamo na veličanstvenom podvigu i potvrdimo još jednom - nagrada je otišla u prave ruke. 

Drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu koje je izborila Hrvatska je najveći sportski podvig jedne države u regionu. Opet se vraćamo na početak priče, da je BiH nepresušan izvor talenata.

Šta mislite gdje bi Bosni i Hercegovini bio kraj uz sjajne Vatrene i ostale reprezentativce iz Srbije, Slovenije, Švicarske...?

Edin Džeko, Miralem Pjanić, Edin Višća... su u više navrata se dokazivali u kvalifikacijama, ali i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Kakvu bismo tek paklenu reprezentaciju imali, u kojoj živi skoro četiri miliona stanovnika, da su tu još i Luka Jović, Mijat Gačinović, koji već uveliko nose dres Srbije.

Bh. korijene ima i najbolji golman Slovenije u posljednjem desetljeću Samir Handanović. Danas za reprezentaciju Slovenije nastupa Kenan Bajrić, a u prošlosti je isto činio i Zlatko Dedić i Ermin Šiljak.

Bh. navijači danas žale i za Harisom Seferovićem koji je u mladosti dao obećanje da će zaigrati za našu reprezentaciju. Član Benfice ipak birao Švicarsku. Pod zastavom Švicarske danas nastupa i Mario Gavranović porijeklom iz Gradačca.

Voljeli bismo i da vi date svoje prijedloge da sastavimo tim od 22 reprezentativca koji bi bio jedan od kandidata za naslov, ako ne i prvi favorit za osvajanje prvog mjesta na Mundijalu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije