Fudbalski klub Keln odustao od gradnje akademije u Kini zbog odnosa prema Ujgurima

Radiosarajevo.ba
Fudbalski klub Keln odustao od gradnje akademije u Kini zbog odnosa prema Ujgurima
Foto: EPA-EFE / FC Köln

Njemački fudbalki klub Keln je odustao od namjere da u Kini otvori svoju akademiju, piše britanski list The Guardian.

Pojedini članovi rukovodstva kluba su poručili da "ne podržavaju totalitarizam i brutalnu diktaturu".

Bilo je odlučeno da se akademija vrijedna 1,8 miliona eura (blizu 3,6 miliona maraka) počne graditi na ljeto. Danas je istaknuto da se to neće desiti.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što je Arsenal kritikovao svog igrača Mesuta Özila koji je na Instagramu komentarisao kineski odnos prema Ujgurima - muslimanskoj zajednici u Kini.

Predsjednik Kelna Werner Wolf je za lokalne novine Kölner Stadt-Anzeiger danas potvrdio da se neće nastaviti sa ovim projektom.

Član uprave kluba Stefan Müller-Römer je bio otvoreniji naglasivši da "razumije da postoji saradnja između Njemačke i Kine, ali da nam Kina nije potrebna u sportu".

"U Kini se masovno krše ljudska prava. Stvorena je represivna država koja je gora od one koju je zamislio George Orwell. Pratio sam razvoj Kine u posljednjih 20 godina i bio sam tamo nekoliko puta. Znam o čemu govorim", kazao je Müller-Römer.

Prema njegovim riječima, zbog toga misli da Keln ne treba djelovati u toj zemlji.

"Zarađivanje novca po bilo kojoj cijeni za mene nije opcija. Osim što je upitno da li je tamo moguće zarađivati, postoje stvari koje su mnogo bitnije od novca. Kao neprofitni i društveno aktivan kolektiv, ne možemo podržati brutalnu i totalitarnu diktaturu", dodao je.

Kako navodi The Guardian, Arsenal ima komcercijalni interes. Između ostalog, ima lanac restorana u Kini. Zato su regovali na mišljenje Özila naglasivši da su apolitični i da to nisu njihovi stavovi.

"Što se tiče Özilovih komentara na društvenim mrežama, Arsenal jasno poručuje: Taj sadržaj predstavlja isključivo njegovo mišljenje. Kao fudbalski klub, uvijek smo se pridržavali principa da se ne uključujemo u politiku", istakli su iz britanskog kluba.

Özil je na Instagramu napisao:

"Istočni Turkistan je krvana rana Ummeta gdje se ljudi pokušavaju oduprijeti progoniteljima. Njih pokušavaju odvojiti od religije. Spaljuju Kur'ane. Zatvorili su džamije. Zatvaraju im škole. Ubijaju njihove vjerske dužnosnike. Muškarci su prisiljeni da rade u kampovima. Prisiljavaju porodice da žive sa Kinezima. Žene su primorane da se udaju za kineske muškarce. Ali, muslimani šute. Ne žele praviti buku. Napustili su ih. Zar nisu svjesni da je davanje pristanka na progon zapravo sam progon?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije