Fudbalska revolucija na pomolu: Od 2024. godine ukida se Liga prvaka?

J. M.
Fudbalska revolucija na pomolu: Od 2024. godine ukida se Liga prvaka?
Foto: AA / Ilustracija
Evropski klubovi su to dugo htjeli, sada su natjerali UEFA-u da sjednu zajedno za pregovarački sto. Liga prvaka bi trebala postati "Super liga", a reforma najcjenjenijeg europskog klupskog takmičenja mogla bi imati dalekosežne posljedice.

Već u utorak održan je sastanak između Europskog fudbalskog saveza i moćnog klupskog udruženja ECA, koji predstavlja 232 evropska kluba. Predsjednik ECA-e i prvi čovjek Juventusa Andrea Agnelli predstavili su planove za reformu Lige šampiona od 2024. godine. 

Format takmičenja

Liga prvaka, Liga Europe i Liga Evrope 2 (treba startovati 2021. godine) će se pretvoriti u europsku "Super ligu" u tri ranga, uključujući promociju i ispadanje, slično novopokrenutoj Ligi nacija.

U novom "premijernom razredu" osam timova bi igralo u četiri grupe. Prva četiri tima iz svake grupe kvalificirali bi se u nokaut fazu, posljednja dva ili tri iz svake grupe morali bi igrati u utakmicama baraža za opstanak. Formati takmičenja dvije niže lige nisu precizirani.

Želje klubova

Namjera koja stoji iza plana je jasna: Europski top klubovi žele više međusobnih utakmica, što bi im donijelo veći prihod od gledatelja i televizije. Osim toga, imali bi zagaranirano mjesto u "Super ligi", naravno, ukoliko ne ispadnu u niži europski rang.

Jasne su želje Juventusa, koji nema dostojnog protivnika u Italiji, kao i PSG-a u Francuskoj, Bayerna u Njemačkoj i španskih velikana Real Madrida i Barcelone. Međutim, klubovi iz engleske Premier lige su skeptični jer na ostrvu itekako cijene trijumf u domaćem prvenstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije