FK Željezničar osvojio Kup BiH, Krupa poražena i na domaćem terenu

E. H.
FK Željezničar osvojio Kup BiH, Krupa poražena i na domaćem terenu
Foto: FK Željezničar / Armin Herić
Nogometaši Fudbalskog kluba Željezničar maestralnim partijama u dvomeču finala Kupa Bosne i Hercegovine stigli su do šestog trofeja ovog kluba u bosanskohercegovačkom kup takmičenju, prvi put od 2012. godine.

Pobjedom od 0:4 u Krupi na Vrbasu, protiv istoimene ekipe, Plavi su potvrdili ubjedljivu pobjedu iz prve utakmice na Grbavici, gdje su slavili sa 2:0, čime su svojim navijačima priredili veliko slavlje osvojivši jedan trofej ove sezone.

Utakmica je krenula dosta smušeno na obje strane, te smo u prvih deset minuta gledali početno "opipavanje" snaga na obje strane. No, vrlo skoro domaći su odlučno krenuli u napad, kako bi pokušali doći do ranog gola koji bi im vratio nadu u moguće osvajanje trofeja.

U trenucima između desete i tridesete minute nogometaši Krupe kreirali su nekoliko solidnih prilika, no bez mnogo sreće u realizaciji, a najizgledniju priliku za domaće propustio je Šamara u 11. minuti, kada je izašao sam pred Kjosevskog. Također, prvi dio prvog poluvremena obilježila je i sporna situacija u 22. minuti, kada su nogometaši Krupe tražili penal, poslije jednog starta nad Milanovićem. Ipak, na kraju je glavni arbitar samo dodijelio žuti karton Milanoviću, zbog simuliranja faula, a nevjerovatan je bio pritisak domaćih koji su se gotovo potukli sa sudijom.

S druge strane, gosti s Grbavice strpljivo su gradili svoje prilike i bez mnogo pompe na terenu tražili mogućnost da zatresu mrežu protivnika. Nakon početnih napada Krupe to im je i pošlo za rukom u 34. minut, a precizan je bio Ubiparip na asistenciju Ramovića. Na taj način, praktično, Željezničar je već bio riješio pobjednika finala.

No, to nije bio kraj prijetnji gostiju, te su svoju prednost povećali u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, kada je maestralno petom pogodio Zajmović, na asistenciju Zakarića.

I drugo poluvrijeme gostujući nogometaši nastavili su u ritmu prvog, te su veću prvih deset minuta stvorili nekoliko sjajnih prilika, dok je Krupa pokušavala da stvori šanse iz kontranapada kako bi ugrozila gol Kjosevskog za, barem, počasni pogodak.

No, to im nije pošlo "za nogom" u prvih 20 minuta drugog dijela, dok se Plavima isplatila upornost, te su u 63. minuti stigli do trećeg pogotka na susretu. Precizan je bio Zakarić, nakon odličnog ubacivanja Ramovića i smušenosti odbrane Krupe, koji se nakon asistencije upisao lijepim golom i u listu strijelaca. To je, ujedno, bio njegov 18. gol u svim takmičenjima ove sezone.

Konačni rezultat od 0:4 postavio je Ramović, koji je krunisao svoju sjajnu utakmicu u 83. minuti, zatresavši mrežu domaćih na asistenciju Žerića.

Na taj način, Željezničar je stigao do šeste titule osvajača Kupa BiH u svojoj historiji, čime su publici donijeli veliku radost nakon šest godina posta u ovom takmičenju, ali i opravdali ulogu jednog od favorita na nogometnoj sceni BiH plasiravši se u kvalifikacije za Europa ligu uz osvojen trofej. S druge strane, Krupa koja se nemoćno borila na ovoj utakmici ostala je bez historijskog plasmana u europska takmičenja, no sigurno da ne mogu biti nezadovoljni s obzirom na uspjehe kluba u prethodnih nekoliko godina, kada su postali respektabilan protivnik za sve bh. nogometaše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije