FK Željezničar mora NSBiH i CAS-u platiti više od 100.000 KM

A. S.
FK Željezničar mora NSBiH i CAS-u platiti više od 100.000 KM
Photojoiner / FK Željezničar mora NSBiH i CAS-u platiti više od 100.000 KM

Od izvora bliskog Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, portal Radiosarajevo.ba saznaje, da će Fudbalski klub Željezničar žalbe koje su uputili Disciplinskoj komisiji za licenciranje NSBiH i Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, koštati više od 100.000 maraka.

Podsjetimo, da su čelnici FK Željezničar tokom maja i juna ove godine non-stop ponavljali da je odustaju od borbe da zaigraju u Europi, iako je Drugostepena komisija za licenciranje NSBiH odlučila da klub s Grbavice neće dobiti licencu.

FK Željezničar proces u Lozani skupo će koštati

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani 30. oktobra odbio je žalbu FK Željezničar i na taj način potvrdio odluku Drugostepene komisije za licenciranje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, a ovu odluku klub iz Zvorničke 27 objavio je na svojoj zvaničnoj internet stranici dan kasnije.

O pitanju licence i aktivnostima koje je FK Željezničar pokrenuo, tada je govorio Mirza Ustamujić, član Upravnog odbora.

"I dalje tvrdim da će Željo igrati u Europi. Čestitam šefu struke Amaru Osimu i ekipi. Neko nam želi oduzeti to pravo, a tu mislim na Prvostepenu komisiju NSBiH čija je odluka skandalozna. Postoje i grupe koje žele eliminirati Želju, najtrofejniji klub iz BiH, iz utrke za Evropu. Angažovali smo pravne eksperte koji će zaštiti naše interese. Puno je nelogičnosti, a vrijedi istaći da smo na dan uplate imali samo na tom računu 316.000 KM. Nije nam jasno kako Želji daju saglasnost da može igrati Premijer ligi BiH, a ne može evropska takmičenja, ista Komisija na osnovu istih članova u dva Pravilnika. Po kojem osnovu to odlučuju. Sve ćemo dostaviti Drugostepenoj komisiji. Podnijet ćemo tužbe protiv svih članova Prvostepene komisije zbog ove skandalozne odluke", govorio je tada Ustamujić, a tekst je objavljen i na zvaničnoj stranici kluba.

Press FK Željezničar - undefined

Foto: Dž. Kriještorac / Radiosarajevo.ba Mirza Ustamujić, član Uprave FK Željezničar 

Tada je Ustamujić još dodao da je "Željo veliki klub da se bavi ovakvim stvarima" i teško optužio članove Prvostepene komisije za licenciranje NSBiH, nazivajući ih  - mešetarima. 

"Upošljavamo 80 ljudi i imamo više od 500 djece i omladinaca u Omladinskoj školi. Plaćamo uredno sve obaveze i samo u prošloj godini izmirili preko 1.000.000 KM prema Poreskoj upravi. Ovo je tipično mešetarenje članova Prvostepene komisije. Mi vjerujemo i nadamo se da će Drugostepena komisija poništiti sramnu odluku Prvostepene, u suprotnom smatrat ćemo da već postoji očigledna namjera i ako bude trebalo tužit ćemo do kraja i Nogometni savez BiH UEFA-i. Kao što sam rekao imamo najbolje sportske pravne eksperte i očekujemo dobijanje licence. Žalbu ćemo predati u srijedu, a danas je uplaćena taksa u iznosu od 1.000 KM", rekao je Ustamujić za medije, a sve je prenio FK Željezničar na svojoj stranici.

Plavi su se kasnije, kako je Ustamujić i najavio, žalili u Lozanu odakle je stigla vijest da je CAS presudio u korist NSBiH, odnosno potvrdio odluku Drugostepene komisije za licenciranje.

Prema tački broj četiri, klub sa Grbavice dužan je platiti 3.000 švicarskih franaka (5.342 KM) na ime troškova procesa pred Sudom u Lozani.

No, sve žalbe koje su uputili Nogometnom savezu BiH i CAS-u, kako saznajemo, koštat će FK Željezničar više od 100.000 KM, što nam je i potvrđeno od bliskog izvora NSBiH.

"Ukupan iznos koji će FK Željezničar u ovom slučaju morati isplatiti prelazi cifru od 100.000 KM ili 50.000 eura. Riječ je o troškovima koje moraju platiti Sudu za sportsku arbitražu u Lozani na osnovu svih troškova te Nogometnom savezu  BiH za naknadu štete", potvrdio je za Radiosarajevo.ba izvor blizak NSBiH. 

Nakon što smo saznali ovu informaciju, kontaktirali smo FK Željezničar. Iz kluba su nam kratko kazali da "ništa ne znaju o novom iznosu od 100.000 KM".

"Ta vijest je za nas nova. Mi, što smo imali, objavili smo na svojoj stranici. Čekamo još samo da se zvanično oglase iz CAS-a", kazali su iz FK Željezničar za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije