Sarajevo Football Festival na Grbavici: Odličan derbi završio bez pobjednika

Radiosarajevo.ba
Sarajevo Football Festival na Grbavici: Odličan derbi završio bez pobjednika
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / FK Željezničar - FK Sarajevo
Fudbalski klub Željezničar dočekao je večeras u petom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine na stadionu Grbavica gradskog rivala Fudbalski klub Sarajevo. Fantastičan susret na Grbavici završen je rezultatom 2:2.

Večerašnji sarajevski derbi bio je poseban od samog početka jer je odigran na novom travnjaku stadiona Grbavica, a konačno se pokazalo da je često upravo loš travnjak bio prepreka sarajevskim rivalima da pruže fudbal dostojan pažnje.

Susret je pred desetak hiljada gledalaca počeo sa blagom inicijativom Željezničara, koji je imao loptu više u svom posjedu, no Sarajevo se nije branilo i koristilo je svaku priliku da pokuša zaprijetiti golmanu domaćih Vedranu Kjosevskom.

Sulejman Krpić u šestoj minuti trese mrežu Sarajeva, ali mnogo prije nego je pogodio gol Vladana Kovačevića, signalizirana je ofsajd pozicija. Sarajevo je u 13. minuti dalo naslutiti šta će uskoro slijediti. Nakon centaršuta sa desne strane,  Rahmanović glavom gađa donji lijevi ugao gola Željezničara, a loptu Kjosevski izbacuje u korner.

Ipak, ono što Sarajevo nije uspjelo realizovati u 15. minuti pošlo mu je za rukom samo dvije minute kasnije. Rahmanović je na lijevoj strani odigrao dupli pas sa Pidrom, potom je ubacio u sredinu. Oštru loptu Rahmanovića sa gol linije je bio primoran izbaciti Pavić, no izbacio je samo do Benjamina Tatara, koji trese mrežu Željezničara praktično neometan.

Željezničar u 19. minuti prijeti iz prekida sa desne strane, no odbrana Sarajeva čisti loptu. Ipak, odbrana je bila loše postavljena dvije minute kasnije kada je sjajnom loptom Ivan Čurjurić izbacio Antonija Pavića, koji šalje iz trka prizeman centaršut u kazneni prostor. Akciju je odlično pratio Dženan Zajmović, koji pogađa mrežu Sarajeva nakon što Dupovac nije uspio dohvatiti loptu.

U 32. minuti, Ivan Čurjurić šutira sa distance, Kovačević loše interveniše i odbija loptu do Krpića, čiji udarac završava iza leđa golmana Sarajeva, no još jednom je dosuđena ofsajd pozicija.

Odbrana Željezničara nije igrala previše dobar meč, a u 39. minuti je drugi put popustila. Akcija Sarajeva po desnoj strani rezultirala je ubačajem Anela Hebibovića u kazneni prostor. Kjosevski loše reaguje i loptu izbacuje samo do Mersudina Ahmetovića, koji je bio u teškoj poziciji da šutira, ali petom vraća loptu Amaru Rahmanoviću, koji je lijevom nogom plasira na suprotnu stranu gola Željezničara.

Bilo je to sve u prvom dijelu susreta, a već na otvorenju drugog dijela Vladan Kovačević ne uspijeva dobro reagovati nakon jednog centaršuta. Bio je u duelu sa Krpićem, Jazvić je došao do lopte koja je Kovačeviću ispala i zatresao mrežu Sarajeva, ali je signaliziran faul nad golmanom Sarajeva. Potom je nakon lijepe akcije Vranješ šutirao visoko preko gola.

S druge strane, i Sarajevo je imalo dvije odlične šanse da postigne još jedan gol. Igrala se 58. minuta kada je Miloš Stanojević krenuo prema golu Željezničara i pošto je bio neometan, snažno je raspalio. Kjosevski je bio savladan, ali je lopta pogodila prečku. Odbila se do Mersudina Ahmetovića koji glavom šutira pored gola.

Minutu kasnije, Stanojević i Ahmetović su nekako uspjeli da osvoje loptu na polovini Željezničara. Ahmetović je šutirao, ali je Kjosevski sjajno odbranio. Željezničar se revanširao šansom u 63. minuti. Čurjurić je odlično proigrao Pavića na lijevoj strani, ovaj je loptu ubacio do Krpića, čiji udarac glavom odlazi malo pored gola.

Igrala se 73. minuta kada je Željezničar iz naizgled bezazlene situacije stigao do svog drugog gola. Jovan Blagojević probio se odlično po desnoj strani, uspio je centrirati na drugu stativu, a tamo Dženan Zajmović glavom šutira ka golu Sarajeva i trese drugi put na današnjoj utakmici mrežu Sarajeva. Intervencijom se nije istakao ni golman Sarajeva Vladan Kovačević.

Nisu naredne minute donijele previše šansi ni za jedan tim, a u 86. minuti je Emir Halilović inicirao brz kontranapad Sarajeva, koji je rezultirao kornerom. Nakon kornera mrežu Željezničara je sa samo par metara promašio Joachim Adukor. Ostalo je do kraja susreta 2:2 na Grbavici. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije