Teheran / FIFA postavila rok Iranu: Morate ukinuti zabranu ulaska ženama na stadion

18. 07. 2019. u 12:06:00 AA

Shares:0

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) saopštila je da Fudbalski savez Irana podržava prisustvo žena na utakmicama kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, ali navodi da se čeka i odobrenje Vlade.

FIFA trenutno sarađuje s iranskim vlastima kako bi se ukinula zabrana ženama da dolaze na muške sportske događaje, a koja je uvedena nakon Iranske revolucije 1979. godine.

Predsjednik Iranske fudbalske federacije Mehdi Taj uvjerio je čelnike FIFA-e da je "pitanje upućeno direktno ministru sporta i mladih".

Krovna organizacija svjetskog fudbala želi da se zabrana u potpunosti ukine do 10. oktobra, kada će Iran odigrati prvu kvalifikacionu utakmicu protiv Kambodže. Naredna utakmica pred domaćom publikom igraće 26. marta iduće godine, protiv Hong Konga.

Ženama u Iranu je zabranjeno prisustvo sportskim događajima od revolucije iz 1979. godine. Cilj zabrane je bio spriječiti kontakt muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Ovo je pravilo stavljano van snage stranim državljankama čije su reprezentacije igrale u Iranu.

NEMA KOMENTARA