FIFA posreduje između fudbalskih saveza Izraela i Palestine

Anadolija
FIFA posreduje između fudbalskih saveza Izraela i Palestine
EPA / Ilustracija
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da se njen izaslanik sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Tako su pokušali da posreduju u uspostavljanju boljih odnosa između dva fudbalska saveza.

FIFA je saopćila da je Južnoafrikanac Tokyo Sexwale, predsjednik Komiteta za praćenje odnosa Izraela i Palestine, održao odvojene sastanke u Jerusalemu i Ramallahu, u ponedjeljak, odnosno u utorak.

Iz FIFA-e su naveli da su predsjednik Gianni Infantino i generalna sekretarka Fatma Samoura “oboje spremni da posjete regiju u odgovarajućem trenutku u budućnosti“.

Lideri Fudbalskog saveza Palestine žele da Fudbalski savez Izraela bude izbačen iz FIFA-e zbog sigurnosnih ograničenja za igrače i ekipe koje ulaze i izlaze sa svoje teritorije, kao i zbog toga što izraelska strana omogućava klubovima iz palestinskih naselja da igraju u njenim takmičenjima.

Sexwalle, koji je bivši kandidat za predsjednika FIFA-e, kazao je da će o detaljima sastanaka informisati Infantina i FIFA-ino vijeće na sjednici 9. i 10. januara u Cirihu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije