Ervin Zukanović: Sarajevo? Rodni grad, najljepši i nadraži...

Radiosarajevo.ba
Ervin Zukanović: Sarajevo? Rodni grad, najljepši i nadraži...

O karijeri bh. reprezentativca Ervina Zukanovića manje-više sve zna. Lijepa fudbalska priča počela u sarajevskoj Bubamari, konkretne konture dobila je u omladinskom pogonu Željezničara odakle se sjajni defanzivac vinuo ka Evropi, gdje je strpljivim i napornim radom postao ''ozbiljan faktor'' i predmet stalnih transfer nagađanja.

Mnogi bi stasitog Sarajliju željeli vidjeti u svom rosteru, a relativno povoljna cijena njegovih papira, otvara mu veliki broj mogućnost za dobar transfer već u zimskom prelaznom roku.

S fantastičnim fudbalerom belgijskog Kortijka, razgovarali smo o njegovim fudbalskim počecima, rodnom gradu i vjeri koja mu daje snagu, motiv i energiju za napredak.

Ljubav prema rodnom gradu

''Sarajevo? Rodni grad, najbolji i najljepši…Svaki put se radujem pauzi odbrojavajući dane do odlaska kući, gdje se najljepše osjećam. Štaviše, trenutno sam mišljenja da bih nakon završetka inozemne karijere se želio vratiti u Sarajevo. Ali opet, čovjek ne zna gdje će ga sudbina odvesti'', govori Zukanović za Radiosarajevo.ba.

''Nažalost, ratna dešavanja u Bosni primorala su moju porodicu da izbjegnu u tuđu državu, gdje sam proveo djetinjstvo i napravio svoje prve nogometne korake. Kasnije ih nastavljam u omladinskoj školi Bubamara i Željezničaru i zajedno s dijelom osnovnog i srednjeg školovanja čine moje nezaboravne dane u mom Šeheru. Živio sam blizu stadiona Grbavica, simpazije prema Želji bile su jasne tako da je moj dolazak na Grbavicu bio logičan'', govori Zukanović.
Primjer ovog sjajnog Sarajlije morao bi voditi sve dječake koji sanjaju o velikoj fudbalskoj karijeri i reprezentaciji. Težak početak, užasan tretman u klubu s Grbavice i brojne negativne okolnosti, nisu ga obeshrabrile. Naprotiv, ojačale su ga i učinile boljim.

Posljednji u nizu klubova koji se interesuju za Zukanovića je belgijski velikan Standard.

''Krenuo sam od samog dna, i put ka uspjehu bio je jako trnovit. Ono što me motivisalo i usmjerilo su ljubav prema nogometu, rad, upornost i strpljenje. Nada i vjera činili su me jakim i znao sam da će se sve odvijati onako kako je Allah odredio. Nafaka mi se pružila, krenuo sam uzlaznom putanjom od nule i nastavio prirodnim putem, stepenicu po stepenicu. Sretan sam i zadovoljan, a eventualnim novim klubom i transferom se ne zamaram. Vidjećemo…'', kazao je Zukanović na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije