Enver Marić slavi 70. rođendan: Leteći Mostarac, legenda Veleža i bh. fudbala

Radiosarajevo.ba
Enver Marić slavi 70. rođendan: Leteći Mostarac, legenda Veleža i bh. fudbala
Foto: Tempo / Enver Marić iz igračkih dana
Na današnji dan prije 70 godina, u Mostaru je rođen Enver Marić, legenda Veleža i svojevremeno jedan od najboljih svjetskih golmana.

Zanimljivo da u mnogim papirima piše da je čuveni golman rođen 25. aprila, no Enver Marić je potvrdio da to nije tačan datum, da ne zna kako je unesen u  njegov rodni list, kao i da ga nije pokušavao ispraviti!?

Prve fudbalske korake napravio je u Veležu, klubu u kojem je počeo trenirati od 12. godine. Za prvi tim debitira u sezoni 1967-68: 19. juna 1968. godine branio je na utakmici Velež - Partizan 1:0.

Za Rođene je branio sve do 1976. godine, kada prelazi u Schalke 04. Nije mogao dugo bez Neretve i mostarske raje, pa se vratio u Velež nakon dvije sezone i branio sve do 1985. godine kada je završio karijeru.

Za Rođene je odigrao više od 600 utakmica, od kojih 441 službenu utakmicu u okviru Prve lige Jugoslavije. Kao kapiten, 204 puta predvodio je Velež.

Član  je fenomenalne generacije Veleža koju je trenirao Sulejman Rebac, i  nadaleko poznatog BMW-a – Bajević, Marić, Vladić. Nažalost, Velež nikad nije postao prvak Jugoslavije čime bi bila krunisana karijera "letećeg Mostarca".

Zato je kao kapiten Veleža podigao trofej za Kup Maršala Tita 1981. godine, a 1986. godine bio je sportski direktor kluba, kada su Rođeni ponovili uspjeh.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 32 utakmice, bio je član reprezentacije Svijeta, a za najboljeg igrača Jugoslavije proglašen je 1973.

U drugoj polovini '90-ih postao je uspješan trener golmana u Njemačkoj, a obavljao je istu funkciju i u fudbalskoj reprezentaciji BiH sve dok ga bolest nije odvojila od fudbalskog terena.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije