Engleski Independent napisao hvalospjev Pjaniću: Čovjek koji igra očima

Radiosarajevo.ba
Engleski Independent napisao hvalospjev Pjaniću: Čovjek koji igra očima
Foto: EPA-EFE / Miralem Pjanić

"Pogled lijevo, pogled desno. Novi pogled lijevo. Kratak osvrt preko ramena. Ponovo lijevo. Ponovo desno. Ponovo preko ramena. Shvatate šta želimo da kažemo. Za samo dvije sekunde Miralem Pjanić je napravio na desetine fotografija u svojoj glavi. Razlog je jednostavan. Svjetan je da 21 igrač na terenu gleda loptu. Njegov posao je da gleda sve ostalo", ovako je tekst o Pjaniću započeo Jonathan Liew, reporter uglednog Independenta s legendarnog Old Trafforda.

"Bila je to noć lekcija za Manchester United, a ona najvažnija bila je najsuptilnija. Sa Blaiseom Matuidijem s lijeve i Rodrigom Bentancurom s desne strane, 28-godišnji Pjanić je demonstrirao svjetsku klasu i pokazao kako se vodi elitna europska utakmice iz srca veznog reda. Pokazao je da ima sve ono što nedostaje veznom redu Manchester Uniteda. Kontrola, fleksibilnost, sposobnost, kretanje bez lopte i mogućnost da se misli nekoliko poteza unaprijed", kaže Liew.

Ističe i kako je bila rijetkost da Pjanić bude svrstan među igrače poput Modrića, Kroosa, Rakitića ili Thiaga, a da je razlog još uvijek nedostatak konstantnosti. Razlog je po Liewu vjerovatno i to što ne igra za neku od najboljih reprezentacija svijeta u kojoj bi bio više "na oku".

"Međutim kada njegov trener kaže da on ima potencijal da postane jedan od tri najbolja vezna igrača svijeta, to nije samo preuveličavanje. Pjanić tokom čitave utakmice skenira. Svi igrači grade svoju sliku utakmice, ali kod Pjanića je to drugačije. On svoju utkamicu ne igra sa stopalima ili plućima, nego sa svojim očima. Nikada ne gleda prema tribinama ili prema klupi. Cilj je da kada jednom dobije loptu, ne samo da zna opcije, nego da je već odabrao onu najdražu", smatra Liew.

"Kod gola Juventusa Pjanić nije morao gledati gdje je Joao Cancelo. Znao je da gdje će biti. Poslao je prelijepu loptu uz liniju i tri sekunde kasnije Dybala je donio prednost", dodaje Liew.

Istaknuo je i kako je Pjanić odlično čitao igru Uniteda, presjecao lopte, a u nastavku utakmice usporio tempo utakmice. Kako je United tražio povratak u utakmicu i napadao, Pjanić je režirao igru Juventusa. Slao je loptu u manje opasne dijelove terena, a u jednom trenutku bio je i izuzetno hrabar zbog toga što se obrušio na Chiellinija zbog toga što se nije ranije oslobodio lopte, smatra Liew.

"U današnjem fudbalu imamo mnogo "maski". Štoperi su napadači, napadači vezni fudbaleri, golmani kreiraju igru. Zbog toga su igrači poput Pjanića koji mogu vidjeti smisao u ovom ludilu izuzetno potrebni. Unitedu to nedostaje, kako je utakmica odmicala, United je bio sve nemoćniji. Nedostajala im je vizija, mapa, njihovo vlastitio "Pjanić dugme", smatra Liew.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije