Engleska u četvrtfinalu: Imali pobjedu u regularnom dijelu, prošli na penale

Radiosarajevo.ba
Engleska u četvrtfinalu: Imali pobjedu u regularnom dijelu, prošli na penale
Foto: Twitter / Detalj sa utakmice Engleska - Kolumbija
Fudbalska reprezentacija Engleske i Kolumbije odigrale su posljednji meč osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nakon 120 minuta igre i izvođenja penala slavili su Englezi.

Gordi albion zaprijetio je u 6. minuti nakon što je Young iz slobodni udarca s ruba kaznenog prostora pucao direktno po golu. Ipak, Ospina je bio dobro pozicioniran i lakoćom je obranio prvi pokušaj Engleza.

Harry Kane je u 16. minuti imao vrhunsku priliku, no sa svega par metara je pucao preko gola! Doduše, treba reći i kako je u trenutku upućivanja udarca već bio u padu, a golman se odlično postavio i zatvorio mu bliži ugao.

U početnih pola sata gledali smo terensku dominaciju Engleza koji su prijetili poglavito iz prekida, dok su Kolumbijci čekali na grešku suparnika i ostali bez prave prilike.

Tek u 42. minuti nova prilika pred golom, i to opet kolumbijskim! Iz slobodnog udarca je pokušao Trippier , ali pored gola. Zanimljivo je da je za izvođenje trebalo skoro pet minuta jer je došlo do naguravanja između igrača obje ekipe, a najgore je prošao Barrios koji je dobio žuti karton.

Kolumbijci su u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog dijela napokon uputili udarac u okvir! Ali, Falcao je pucao tek u ruke Pickforda te se na odmor otišlo početnim rezultatom.

Još jednu nezgodnu loptu iz slobodnog udarca uputio je Young i početkom drugog dijela kada je na oko 11 metara pronašao Trippiera, no njemu je loptu s glave skinuo Mina.

U  54. minuti dosuđen je penal za Englesku! Carlos Sanchez povlačio je Kanea , a američki sudija Geiger nije niti htio pogledati VAR, već je bez ikakvih dvojbi pokazao na bijelu tačku. Siguran realizator bio je Harry Kane koji je postigao šesti gol na prvenstvu!

Minutu poslije Stones je mogao biti isključen zbog udaranja koljenom po glavi Falcaa, ali Geiger je ponovno odbio koristiti video tehnologiju te je engleski igrač  prošao bez javne opomene.

Ubrzo je Engleska mogla povećati preko Dele Allija , ali Tottehamov veznjak je s par metara pucao preko gola. U 73. minuti Maguire je imao solidnu priliku kada je nakon kornera glavom pucao malo pored gola.

Kolumbija je u posljednjih desetak minuta odlučnije krenula prema naprijed, a Falcao je u 85. minuti imao novu dobru priliku, ali ponovno je pucao slabašno po sredini gola. 

A onda je uslijedio pravi šok za Engleze! U trećoj minuti sudijske nadoknade, Yerry Mina je skočio nebeski visoko i glavom nakon kornera zabio za izjednačenje i produžetke.

Kolumbija je bolje ušla u prvi produžetak i već u početnim minutama imala dvije solidne prilike preko Bacce i Mojice. Mina je još jednom zaprijetio glavom nakon kornera u 102. minuti, ali bez preciznosti ovoga puta. Minutu potom i Falcao puca pored gola, a prvi produžetak zaključen je bez ijednog pokušaja Engleze po kolumbijskom golu!

Tek u idućih 15 minuta Southgateova ekipa došla je do protivničkog kaznenog prostora, ali u trenutku upućivanja udarca Vardy je bio u zaleđu.

Međutim, i nakon dodatnih 30 minuta igre rezultat se nije mijenjao te se pristupilo izvođenju penala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije