Engleska protiv Belgije: Zašto je bolje izgubiti utakmicu za 3. mjesto

J. M.
Engleska protiv Belgije: Zašto je bolje izgubiti utakmicu za 3. mjesto
Foto: Anadolija / Detalj s utakmice Belgija - Engleska u grupnoj fazi
Reprezentacije Engleske i Belgije danas u Saint Petersburgu igraju meč za 3. mjesto na Svjetskom fudbalskom prvenstvu.

Dugo traju rasprave o svrsishodnosti međusobnog susreta fizički i psihički ispražnjenih poraženih aktera polufinala. Na Europskom fudbalskom prvenstvu posljednji meč za treće mjesto odigran je 1980. godine, nakon čega su ukinuti susreti za "bronzu".

Osim prestiža, pobjeda u utakmici za treće mjesto na Mundijalu ne donosi praktično ništa. A može odnijeti mnogo, recimo, plasman na naredno Europsko prvenstvo!?

Podatak je pomalo nevjerovatan: Tokom skoro 60 godina, koliko se igra Europsko prvenstvo, plasman u završnicu najčešće nisu uspijevale izboriti reprezentacije s našeg kontinenta koje su dvije godine ranije osvojile treće mjesto na Mundijalu.

Priča je počela 1968. godine kada slavna ekipa Portugala, predvođena Eusebijom, nije izborila plasman u završnicu Eura u Italiji, nakon što su dvije godine ranije bili treći na SP u Engleskoj.

Poljaci su 1974. zadivili svijet na Mundijalu u SR Njemačkoj osvajanjem trećeg mjesta, da bi 1976. godine završnicu Europskog prvenstva iz Jugoslavije pratili preko tv ekrana.

Reprezentacija Poljske, treća na SP 1974. - undefined

Reprezentacija Poljske, treća na SP 1974. (Twitter)

Treba biti pošten pa priznati da su do 1980. godine u završnici Europskog prvenstva igrale samo po četiri reprezentacije pa je malo ko "sujevjerjem" mogao pravdati neuspjeh u kvalifikacijama.

Kada se prešlo na turnir s osam reprezentacija u završnici Europskog prvenstva, nastavljeno je prokletstvo "trećeg mjesta s Mundijala".

Europske reprezentacije koje su redom osvajale treće mesto na Svjetskom prvenstvu – Poljska (1982), Francuska (1986), Italija (1990) – ne uspijevaju se plasirati dvije godine kasnije na Euro u Francuskoj (1984), SR Njemačkoj (1988) i Švedskoj (1992).

Završnica Europskog prvenstva potom se proširuje na 16 reprezentacija, ali ni to ne znači kraj prokletstva trećeg mjesta na Mundijalu. Švedska je treća na Svjetskom prvenstvu u SAD-u (1994), ali ne uspijeva izboriti plasman na Euro u Engleskoj (1996).

Reprezentativci Hrvatske s bronzanim medaljama na SP 1998.  - undefined

Reprezentativci Hrvatske s bronzanim medaljama na SP 1998. (Foto: HNS)

Isto se dešava Hrvatskoj nakon čuvene bronze na SP u Francuskoj (1998): "Vatreni" su bili samo promatrači Eura 2000. u Holandiji i Belgiji. 

Turska je osvajanjem trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji (2002). ostvarila najveći uspjeh u historiji, ali to je značilo i da će preskočiti naredni Euro u Portugalu (2004).

Reprezentacija Turske koja je bila treća na SP 2002.  - undefined

Reprezentacija Turske koja je bila treća na SP 2002. (Foto: TFF)

Jedini izuzetak od pravila svih ovih godina je Njemačka. "Panzeri" su tri puta bili treći na Svjetskom prvenstvu (1970, 2006, 2010) i svaki put su uspijevali izboriti plasman na naredno Europsko prvenstvo.

Kako od 2016. godine u završnici Europskog prvenstva igraju 24 reprezentacije, činilo se da će konačno biti prekinuto prokletstvo trećeg mjesta na Mundijalu.

Ali, ništa od toga! Holanđanima je uspjelo nemoguće: Da budu treći na SP u Brazilu (2014), a onda se ne plasiraju među 24 najbolje europske reprezentacije za turnir u Francuskoj (2016).

Holanđani nakon što su osvojili treće mjesto na SP u Brazilu 2014. - undefined

Holanđani nakon što su osvojili treće mjesto na SP u Brazilu 2014. (Foto: FIFA)

Paradoksalno, današnja utakmica je drugi međusobni okršaj Belgije i Engleske u kojem timovi imaju "računicu da izgube". Poraz u njihovom meču grupne faze 28. juna u Kalinjingradu osiguravao je lakši put do finala, a 16 dana kasnije u igri plasman na naredno Europsko prvenstvo, barem za one sujevjerne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije