Eintracht šokirao Bayern, a prije 35 godina prvi Bosanac osvojio je DFB pokal

J. M.
Eintracht šokirao Bayern, a prije 35 godina prvi Bosanac osvojio je DFB pokal
Foto: 1. FC Köln / Edhem Šljivo i fudbaleri Kölna s peharom DFB pokala
U subotu navečer, u utakmici finala Kupa Njemačke, Eintracht iz Frankfurta je napravio senzaciju pobjedom nad slavnim Bayernom (3:1) i osvajanjem DFB pokala.

Ova utakmica bila je prilika da se podsjetimo i prvog Bosanca kojem je uspjelo da osvoji trofej pobjednika DFB pokala. Bio je to Edhem Šljivo, bivši fudbaler Sarajeva i reprezentativac Jugoslavije, koji se nakon decenije provedene u "bordo" klubu (1968-1978), otisnuo u pečalbu s navršenih 28 godina.

Tri sezone nosio je dres belgijskog Liegea, a onda igrao u francuskoj Nici (1981-1982). Početkom '80-ih počinje zlatni dio karijere Edhema Šljive.

Miljan Miljanić ga je pozvao u reprezentaciju, a Šljivo se odužio sjajnim nastupima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Španiji, pri čemu se posebno pamti njegova životna partija – protiv Grčke (5:1) na splitskom Poljudu 29. aprila 1981.

Nakon Mundijala u Španiji, slavni Holanđanin Rinus Michels, tadašnji trener Kölna, doveo je Šljivu na Müngersdorfer stadion.

Tvorac "totalnog fudbala", čovjek koji je donio Ajaxu prvu titulu u Kupu šampiona (1971), Holandiji naslov europskog prvaka (1988) i vicešampiona svijeta (1974), sklopio je sjajnu ekipu Kölna čije su zvijezde bili velikani njemačkog fudbala Toni Schumacher, Klaus Allofs, Pierre Littbarski, Klaus Fischer, Stephan Engels, Gerhard Strack…

Edhem Šljivo i ekipa Kölna u sezoni 1982-1983 - undefined

Edhem Šljivo i ekipa Kölna u sezoni 1982-1983

Put do trofeja u Kupu Njemačke Köln je počeo 28. augusta 1982. godine pobjedom nad drugoligašem Bayer Uerdigenom (3:1) na utakmici odigranoj na starom "biciklističkom" Radstadionu u Kölnu. Edhem Šljivo je drugi put u zvaničnom susretu nosio dres "jarčeva", nakon što je sedmicu ranije debitirao u Bundesligi na gostovanju kod Eintracht Braunschweiga (2:2).

Protivnik u 2. kolu bio je još jedan Bayer, ovaj put prvoligaš iz Leverkusena, koji je prošao poput imenjaka iz Uerdigena. Na svom Müngersdorfu Köln je ponovo slavio 3:1, a Šljivo je postigao drugi gol za svoj tim.

DFB pokal je specičan po tome što samo amaterske ekipe u 1. kolu imaju prednost domaćeg terena, dok se domaćinstvo u svim ostalim susretima određuje žrijebom. To je itekako koristilo pulenima Rinusa Michelsa kojima se sreća osmjehnula da su na svim utakmicama DFB pokala bili domaćini!

U osmini finala  18. decembra 1982. pao je Stuttgarter Kickers (5:1), u četvrtfinalu 1. marta 1983. Schalke (5:0), a u polufinalu 4. aprila Stuttgart (3:2) nakon produžetaka.

Nažalost, 10-ak dana nakon polufinalne utakmice Edhem Šljivo je zaradio povredu koja ga je skoro dva mjeseca odvojila od terena. Vratio se sedam dana prije finala, da odigra posljednjih 10-ak minuta utakmice 34. kola Bundeslige protiv Herthe.

Bilo je jasno da se Rinus Michels neće kockati i tek oporavljenom bivšem "poslovođi" Sarajeva pružiti šansu u finalu DFB pokala. Iako je bio standardni prvotimac na svim dotadašnjim utakmicama, Edhem Šljivo je s klupe ispratio finale 11. juna 1983. godine.

Protivnik Kölna u finalu bio je gradski rival – drugoligaš Fortuna – a uprave dva kluba i njemačkog  saveza dogovorile su da se završna utakmica igra u gradu katedrala, na Müngersdorfer stadionu. Pred 61.000 gledalaca Köln je opravdao ulogu favorita i golom Littbarskog u 68. minutu pobijedio 1:0.

Na snimcima slavlja fudbalera Kölna primjetno je zamišljeno lice Edhema Šljive koji je očito teško podnio nesretni izostanak s jedne od najvažnijih utakmica svoje karijere.

Dva mjeseca kasnije vratio se u Liege, a u decembru 1986. doživio tešku saobraćajnu nesreću nakon koje je ostao nepokretan.

Danas živi i radi u Liegeu, a koliko ga Belgijanci cijene, najbolje pokazuje činjenica da se u ovom gradu decenijama održava tunir koji nosi njegovo ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije