Duel za historiju: Kako je video kreirao rezultat utakmice Francuska – Španija

Radiosarajevo.ba
Duel za historiju: Kako je video kreirao rezultat utakmice Francuska – Španija
/ Twitter
Naizgled beznačajna prijateljska utakmica reprezentacija Francuske i Španije mogla bi se u budućnosti opisivati kao događaj od epohalnog značaja za fudbal.

Naime, ishod utakmice na Stade Franceu direktno je kreirao videoasistent koji je prije izvjesnog vremena – u probnom režimu – dozvolio International Football Association Board, odgovoran za promjenu fudbalskih pravila.

Sistem je testiran na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, isproban je u Drugoj ligi Italije, ali nikad, kao u utorak navečer na Stade Franceu, nije toliko pomogao sudijama.

Šta se desilo na utakmici u Parizu? U 48. minutu Antoine Griezmann je postigao gol za Francusku koji je njemački sudija Felix Zwayer najprije priznao, a onda poništio nakon konsultacije s "videoarbitrom". 


U 68. minutu Španci su poveli golom Silve s bijele tačke, da bi devet minuta kasnije videoasistent još jednom promijenio odluku sudija.

Gerard Deulofeu je savladao Lorrisa za 0:2 no pomoćni arbitar je podigao zastavicu zbog ofsajda. Na snimku se vidjelo da je Deulofeu bio u liniji s francuskim odbrambenim igračem pa je glavni sudija ispravio pomoćnika i pokazao na centar.


Tako je utakmica Francuska – Španija završena rezultatom 0:2, umjesto 1:1, što bi bio ishod da se nije pitao videoarbitar.

Utakmica u Parizu dat će vjetar u leđa pobornicima uvođenja video snimaka za ispravljanje pogrešnih sudijskih odluka, što je odavno uvedeno u košarci.

Svjetska fudbalska federacija se dugo protivila ovoj ideji, ali je Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, najavio korištenje videosistema pomoći sudijama na ovogodišnjem Kupu konfederacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije