Duel visokog rizika: Fudbalski savez Češke sprema se za majstoricu s Kosovom

Agencije
Duel visokog rizika: Fudbalski savez Češke sprema se za majstoricu s Kosovom

Fudbalski savez Češke obustavio je prodaju ulaznica putem interneta za utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Kosova. Meč se igra 14. novembra u Plzenu, a direktno odlučuje koja će se ekipa plasirati na Europsko prvenstvo.

Iz Fudbalskog saveza Češke su podsjetili da je riječ o utakmici visokog rizika, te su pozvali navijače da se suzdrže od bilo kakvih političkih provokacija i gestova protiv gostujuće reprezentacije Kosova.

Pored takmičarskog značaja utakmice, tenzije podižu i događaji koji nemaju mnogo veze sa sportom. Tako je uoči prve utakmice ove dvije selekcije, u septembru u Prištini, lokalna policija uhapsila češke navijače koji su imali spreman dron s transparentom "Kosovo je Srbija", a neki navijači su i pretučeni.  Također, češki predsjendik Miloš Zeman nedavno je pozvao Vladu da povuče priznanje Kosova.

U saopštenju, koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Fudbalskog saveza Češke, navodi se da prodaja počinje 23. oktobra na blagajnama stadiona Doosan Arena u Plzenu. Kupovina karata će biti moguća jedino uz predočenje lične karte, a jedna osoba može kupiti najviše četiri ulaznice.

"Novembarski meč s Kosovom ocijenjen je kao visokorizičan i sigurnost je, naravno, naš prioritet. Pored toga, postoji i poveznica sa događajima koji su se dogodili u Bugarskoj tokom utakmice domaće selekcije protiv Engleske. UEFA je jasno dala do znanja da rasističkim ili političkim gestovima nije mjesto u fudbalu i da to neće tolerisati", izjavio je predsjednik fudbalskog saveza Češke Martin Malik.

Pozvao je češke navijače da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i gestova koji bi reprezentaciju mogli koštati bodova, a u konačnici i plasmana na Euro 2020.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije