Drugo izdanje: Poznato kako Zmajevi mogu do Mundijala u Kataru

Radiosarajevo.ba
Drugo izdanje: Poznato kako Zmajevi mogu do Mundijala u Kataru
Arhiv / Edin Džeko

Drugo izdanje UEFA Lige nacija se bliži, a i ove sezone takmičenje će biti povezano sa plasmanom na veliko takmičenje, kao što je bio slučaj sa Europskim prvenstvom 2020. godine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u baraž za odlazak na Europsko prvenstvo 2020. godine i ima realne šanse da se nađe na smotri najboljih selekcija Evrope. To je ostvarila kroz dobre nastupe u Ligi nacija, čime se pokazalo koliko je ovo takmičenje važno.

Stoga, UEFA je odlučila da drugo izdanje Lige nacija bude uvezano sa kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Istini za volju, zbog manjeg broja reprezentacija koje će iz Evrope naći svoje mjesto na finalnom turniru, i kroz Ligu nacija je ostavljeno manje mjesta, piše SCSport.

Dakle, dvije reprezentacije koje budu najbolje u narednom izdanju Lige nacija, a ne budu ostvarile plasman kroz kvalifikacije na Mundijal, dobit će novu šansu.

Te dvije selekcije će se priključiti ekipama koje su završile na drugom mjestu u kvalifikacijama i tako će formirati šest duela polufinala doigravanja za Mundijal. Nakon toga izvući će se tri finalna duela koja će otkriti posljednja tri učesnika Svjetskog prvenstva u Kataru. Naravno, na Mundijal ide i 10 prvoplasiranih ekipa u kvalifikacijama.

BiH je, osvojivši grupu u B diviziji Lige nacija, izborila promociju u elitni rang. Žrijeb drugog izdanja Lige nacija bit će održan 3. marta ove godine u Kongresnom centru u Amsterdamu sa početkom u 18 sati.

Selekciju naše zemlje očekuje, sasvim je jasno, vrlo kvalitetna grupa jer su u Ligi A smještene najbolje reprezentacije u Europi.

Liga A:

Prvi šešir:

Portugal
Holandija
Engleska
Švicarska

Drugi šešir:

Belgija
Francuska
Španija
Italija

Treći šešir:

BOSNA I HERCEGOVINA
Ukrajina
Danska
Švedska

Četvrti šešir:

Hrvatska
Poljska
Njemačka
Island

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije