Dokumentarni film "Posljednji Farukov penal" premijerno prikazan u Domu mladih

Radiosarajevo.ba
Dokumentarni film "Posljednji Farukov penal" premijerno prikazan u Domu mladih
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dokumentarni film "Posljednji Farukov penal" premijerno prikazan u Domu mladih

Dokumentarni film „Posljednji Farukov penal“ autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, premijerno je prikazan večeras u sarajevskom Domu mladih.

Film priča priču o penalu koji je na Mundijalu u Italiji 1990. godine izveo upravo Faruk Hadžibegić u petoj seriji četvrtfinalnog dvoboja protiv tadašnjeg aktuelnog prvaka svijeta – Argentine.

Njegov udarac zaustavio je golman Goycochea i na taj način odveo je Gaučose u polufinale.

Stariji ljubitelji nogometa i danas se sjećaju te zamrznute u nekoliko sekundi, tužne slike kada se Hadžibegić uhvatio za glavu.

Također, film govori o tome kako je penal možda mogao zaustaviti rat koji je kasnije zahvatio prostor bivše Jugoslavije i odnio brojne žrtve.

U filmu osim Hadžibegića, govore: Dejan Savičević, Refik Šabanadžović, Zlatko Vujović, Zoran Vulić, Tomislav Ivković, Milorad Đurković, Predrag Pašić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Nijaz Ferhatović, Safija Hadžibegić, Luigi Riva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije