Sarajevo / Otvoren osmi Simposar: Evo ko je dobio nagrade za sportska dostignuća

05. 12. 2019. u 20:27:00 A. S.

Shares:0

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine večeras je u sarajevskoj Vijećnici otvoren osmi po redu sportski simpozij Simposar.

Simposar je zvanično otvorio idejni vođa i osnivač Sabahudin Baho Topalbećirević.

"Želim da se ugodno osjećate u Vijećnici, i svima iz Bosne i Hercegovine i regiona, bih poželio dobrodošlicu", rekao je Tooalbećirević.

Topalbećirević je istaknuo da obično nema tremu, ali da je večeras ima i najavio dodjelu brojnih priznanja mnogim poznatim sportistima iz BiH i regiona za životna djela i dostignuća.

Ivica Tucak i Dejan Savić su dobili nagrade za fair-play "Josip Katalinski", koje je dodijelila supruga legendarnog nogometaša Željezničara.

Nagradu za sportsku izvrsnost dobili su Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine te srbijanska atletičarka Ivana Španović. 

Nagrada za životno djelo i pomaganje Simposaru su dobili redatelji Dino Mustafić i Ademir Kenović, zatim Said Ćolpa (boks), te novinar Milojko Pantić, doajen sportskog novinarstva.

"Ovo je u 50 godina mog rada, prvo priznanje. Moja supruga je Sarajka, a od večeras sam i ja Sarajlija. Hvala mojoj raji i Bahi", kazao je Pantić.

Nagradu iste vrste dobili su i Senad Hadžifejzović (Face TV), Vahidin Musemić, Fuad Muzurović, Mišo Smajlović (nogomet), Dragan Kićanović, Ratko Rafovanović (košarka). 

Zdravko Mamić je dobio nagradu za sportskog menadžera decenije. On je održao i prigodni govor. 

"Hvala što gledam velikane, od Musemića, Smajlovića, suprugu Katalinskog, Pantića... Hvala Bosni i Hercegovini koja me ovako toplo primila. Hvala i Bahi, ali i svima... Sarajevo ljubavi moja", kazao je Mamić, koji se i zahvalio treneru Dinama Nenadu Bjelici.

Zoran Mamić je dobio nagradu za GNK Dinamo kao najbolji klub u regionu.

Dani Olmo, nogometaš Dinama, dobio je nagradu za otkriće godine, a Amer Gojak, zvijezda Dinama i reprezentacije Bosne i Hercegovine izabran je za najboljeg nogometaša u BiH.
 
Nenad Bjelica, trener Dinama, dobio je nagradu za najboljeg trenera u regiji, dok je Husref Musemić izabran za najboljeg trenera u BiH.
 
Prisutnima se obratio i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, koji je pohvalio Edina Džeku, Miralema Pjanića i naše ostale nogometaše koji igraju na Apeninima.
 
On je govorio uoči premijere filma "Pariz 1999 - 20 godina poslije", koji govori o uspjehu košarkaške reprezentacije Italije.

Među brojnim gostima su Zdravko Mamić, Bulend Biščević, Alen Avdić, Senad Repuh sa suprugom Sanelom, Almir Turković, Husref Musemić, Mišo Smajlović, Fuad Muzurović...

NEMA KOMENTARA