Djetelina pod Bijelim brijegom: Celtic je prije 30 godina gostovao u BiH

J. M.
Djetelina pod Bijelim brijegom: Celtic je prije 30 godina gostovao u BiH
Twitter / Navijači Celtica u Mostaru

U utorak u Sarajevo dolazi Celtic, možda najslavniji fudbalski klub koji je gostovao u BiH. Istina je da su na Koševu gostovali europski prvaci poput Manchester Uniteda i HSV-a, ali ovi klubovi su najznačajniji trofej našeg kontinenta osvajali tek poslije susreta sa FK Sarajevo.

Dakle, na Koševo nisu dolazili kao europski prvaci, za razliku od Celtica koji se 1967. godine upisao u zlatnu knjigu europskog klupskog fudbala.

Zanimljivo da sutrašnja utakmica na Koševu neće biti prvo gostovanje Celtica u BiH. Najslavniji škotski i jedan od najslavnijih europskih klubova prije 30 godina igrao je u Mostaru u 1. kolu Kupa pobjednika kupova!

Međutim, protivnik "The Celtsa" nije bio Velež nego beogradski Partizan! Priča je počela 26. oktobra 1988. godine kada su u meču 2. kola Kupa UEFA na beogradskom stadionu JNA igrali Partizan i Roma.

karta_celtic.jpg - undefined

Foto: thecelticwiki

Navijači Partizana pogodili su upaljačem fudbalera gostiju Giuseppea Gianninija pa je UEFA kaznila crno-bijele suspenzijom stadiona. Partizan je nakon pobjede 4:2 u prvoj utakmici, revanšu u Rimu izgubio 0:2 i ispao, pa je kazna prenijeta na narednu sezonu.

Po odluci UEFA-e Partizan je morao odabrati stadion udaljen najmanje 300 kilometara od Beograda, a izbor je pao na Mostar.

Tako je 12. septembra 1989. godine u gradu na Neretvi odigrana prva utakmica 1. kola Kupa kupova između Partizana i Celtica. Na stadionu pod Bijelim brijegom okupilo se oko 15 hiljada navijača, od čega hiljadu Škota koji su u Mostar došli preko Dubrovnika.

part_celtic.jpg - undefined

Navijači Celtica pod Bijelim brijegom (Twitter)

Utakmica je odigrana po teškom terenu, nakon što je Mostar čitav dan bio pogođen obilnim padavinama. Fudbaleri Partizana bili su bolji i zabilježili trijumf 2:1 golovima Milojevića (20) i Đurđevića (53), dok je jedini gol za Škote postigao Galloway (42).

Revanš utakmica u Glasgowu ušla je u anale, jer je nakon mnogo preokreta Celtic pobijedio 5:4, što nije bilo dovoljno za prolazak dalje. Neka se historija ponovi…

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije