Devet Jugoslavena u polufinalu Lige prvaka: Čast Zmajeva brani Pjanić

Anadolija
Devet Jugoslavena u polufinalu Lige prvaka: Čast Zmajeva brani Pjanić
Šest hrvatskih fudbalera, te po jedan Bosanac, Crnogorac i Slovenac učesnici su polufinala ovosezonske UEFA Lige prvaka, najprestižnijeg klupskog takmičenja na planeti.

Hrvatska je i definitivno balkanska velesila, jer se može dičiti Lukom Modrićem, Mateom Kovačičem (Real Madrid), Šime Vrsaljkom (Atletico Madridom), Danijelom Subašićem (Monaco), te Marijom Mandžukićem i Markom Pjacom (Juventus). Dakle, Hrvati u službenom kadru svake ekipe učesnika polufinala Lige prvaka imaju najmanje po jednog igrača.

Pjanić pretrčao 85 kilometara, Modrić 79,4

Modrić (31) u dosadašnjem toku Lige prvaka (sezona 2016/2017.) odigrao je osam utakmica za Real i na terenu proveo 713 minuta, pretrčavši 79,4 kilometara, javlja Anadolu Agency (AA). Bio je važna karika i jedan od ponajboljih igrača u dresu Madriđana u gotovo svim utakmicama LP u kojima je nastupio. Njegov sunarodnjak Kovačić (22) sakupio je šest nastupa u 10 mečeva Reala. Postigao je gol za 219 minuta povjerenja trenera Zinedine Zidanea. Dobio je i žuti karton. 

Šime Vrsaljko (25) povrijeđeni je hrvatski internacionalac u Atletico Madridu. Do nezgode nastupio je u pet utakmica Atletica i na terenu proveo 450 minuta.

Prvi golman hrvatske reprezentacija Subašić (32) nezamjenjiv je i među stativama Monaca. Branio je u devet utakmica Lige prvaka ove sezone (810 minuta) u kojima je sakupio 23 odbrane. Primio je 15 golova, računajući i četiri utakmice kvalifikacija u kojima je njegov tim eliminisao turski Fenerbahce i španski Villareal. I Subašić je "zaradio" žuti karton.

Mandžukić (30) u dresu Juventusa igrao je osam od 10 mečeva na međunarodnoj sceni u tekućoj sezoni (644 minuta proveo na terenu). Postigao je gol i dobio dva žuta kartona. Njegov klupski, ali i saigrač iz reprezentacije "vatrenih" Pjaca (20) nastupio je u četiri meča (94 minuta). Dobio je žuti karton. Trenutno je povrijeđen.

Miralem Pjanić (27), reprezentativac BiH, igrao je za "staru damu" u devet od 10 utakmica Lige prvaka. Za 658 minuta na terenu imao je tri asistencije pretrčavši tačno 85 kilometara (jedna javna opomena). U svakom od nastupa je bio i više nego dobar.

Oblakovih 29 odbrana

Slovenski golman Jan Oblak (24) jedna je od većih uzdanica Atletico Madrida da ove godine pokuša stići do najznačajnijeg trofeja. Branio je u devet od 10 susreta (810 minuta). Imao je fantastičnih 29 odbrana i primio samo tri gola.

Uz Vrsaljka, saigrač mu je i Stefan Savić (26). Trener Diego Simeone koristio je usluge Crnogorca u osam duela i ostavio ga na terenu 649 minuta.

Iz ostalih zemalja regiona, odnosno niko od fudbalera iz Srbije, Makedonije i Kosova ove godine neće igrati u polufinalu.

Žrijeb polufinalnih parova Lige prvaka održat će se u sjedištu Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u Nyonu (Švicarska) sutra, 21. aprila, sa početkom u 12 sati. Prve utakmica polufinala igrat će se 2. i 3. maja, dok su revanši 9. i 10. dana u narednom mjesecu. Finala je u Cardiffu (Vels) 3. juna od 20.45 sati po srednjoevropskom vremenu.

Titulu prvaka brani Real Madrid, koji je u prošlogodišnjem finalu igranom u Milanu (Italija) pobijedio gradskog rivala Atletico Madrid. Poslije produžetaka bilo je 1:1, da bi Zidaneova ekipa slavila nakon izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 5:3.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije