Deset najvećih transfera reprezentativaca Bosne i Hercegovine: Od Madrida do Torina

O. K.
Deset najvećih transfera reprezentativaca Bosne i Hercegovine: Od Madrida do Torina
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Reprezentacija BiH

Ljetni prelazni rok u punom je jeku, a igrači uveliko mijenjaju sredine dok klubovi troše velik novac za njihove potpise.

U ovom tekstu prisjetit ćemo se deset najvećih transfera koje su igrači reprezentacije Bosne i Hercegovine napravili u svojoj karijeri.

Prije nego što nabrojimo naših top deset, vrijedi spomenuti neke transfere koji nisu dospjeli u naših top deset kao što su: 

- Meho Kodro u Barcelonu (1995)

- Miralem Pjanić u Lyon (2010)

- Edin Džeko u Romu (2015)

- Mirsad Hibić u Atletico Madrid (2001)

  1. Zvjezdan Misimović u Wolfsburg (2008. godine)

Jedan od najboljih veznjaka koje je reprezentacija ikada imala, potpisao je za Wolfsburg 2008. godine, a došao je iz Bochuma. U Wolfsburgu će činiti veliki trio sa Dijamantom Edinom Džekom, ali i Brazilcem Grafiteom. Naredne godine Miske postaje i najbolji asistent lige, a u svoja 92 nastupa postigao je 25 golova.

Dzeko_Misimovic_1_EPA.jpg - undefined
  1. Mario Vrančić u Norwich (2017. godine)
Mario Vrančić - undefined

FOTO: Facebook: Mario Vrančić

Povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mario Vrančić prije dvije godine potpisao je za engleskog drugoligaša Norwich u transferu vrijednom 3,5 miliona eura. Mario se pokazao kao jedan od ključnih igrača Kanarinaca u njihovoj borbi za Premiership postigavši nekoliko bitnih golova. Norwich je odlučio da produži ugovor sa našim reprezentativcem na dvije godine, i njegov ugovor traje do 2021. godine.

 

  1. Kenan Kodro u Bilbao (2019. godine)
Kenan Kodro slavi prvijenac u dresu Bilbaa protiv Atletico Madrida - undefined

Foto: EPA-EFE: Kenan Kodro slavi prvijenac u dresu Bilbaa protiv Atletico Madrida

Sin  legendarnog igrača Veleža i Barcelone, Mehe Kodre, potpisao je za klub sa San Sebastiana u zimskom prijelaznom roku ove godine iz Kopenhagena, a njegov transfer plaćemn je nešto više od 900 hiljada eura. Kenan je prošao klupsku politiku Bilbaoa koja podrazumijeva dovođenja igrača koji su rođeni u Baskiji.

  1. Elvir Baljić u Real Madrid (1999. godine)
Baljić sa Zidaneom - undefined

Foto: Twitter: Baljić sa Zidaneom

Jedan od legendarnih reprezentativaca i pomoćnik Safeta Sušića u reprezentaciji, Elvir Baljić, sredinom 1999. godine za 26 miliona eura  iz Fenerbahcea prelazi u Real Madrid, i tako postaje najskuplje plaćeni igrač sa prostora bivše Jugoslavije ikada. Taj rekord je držao sve do januara 2011. godine kada je Edin Džeko iz VfL Wolfsburga prešao u Manchester City za 32 miliona. Sa Realom je u sezoni 1999/2000. osvojio Ligu Prvaka i tako ispunio svoj dječački san. Međutim povrede su ga spriječile da napravi više u Realu. U 11 odigranih utakmica ( osam ušao sa klupe) postigao je samo jedan gol.

  1. Asmir Begović u Chelsea (2015. godina)
Asmir Begović - undefined

Arhiv: Asmir Begović

Vlasnik Guinessovog rekorda za najdalji postignuti gol, Asmir Begović za osam miliona funti prešao je iz Stoke Citya u Chelsea, za koji je upisao 19 nastupa i pomogao klubu u osvajanju Premier lige. Svoj prvi nastup ubilježio je protiv Swanseja kada je prvi golman Curtois zaradio crveni karton.

  1. Senad Lulić u Lazio (2011. godine)
lulic_lazio_twitter.jpg - undefined

Senad Lulić pridružio se nebesko-plavima u julu 2011. godine iz švicarskog Young Boysa za 3,25 miliona eura. Za osam godina igranja u klubu upisao je 246 nastupa, a postao je i kapiten kluba. Navijači su ga zavoljeli kada im je golom u 76. minutu u finalu Kupa Italije donio titulu. Za klub je postigao preko trideset golova u skoro 300 nastupa.

  1. Sead Kolašinac u Arsenal ( 2017. godine)

Iako je dospio u medije zadnjih dana po svojim borilačkim vještinama i odbrani saigrača Mesuta Ozila, Sejo je na terenu poznat kao dobar defanzivac i odlično se uklopio u sve formacije Topnika i taktike koje ispred njega postavlja trener Unai Emery. On se Arsenalu pridružio kao slobodan igrač, a njegova trenutna vrijednost je 20 miliona eura.

  1. Hasan Salihamidžić u Bayern Munchen (1998. godine)
Twitter - undefined

: Twitter

Legenda Bayerna i reprezentacije Bosne i Hercegovine za njemačkog velikana potpisao je u julu 1998. godine, a na tadašnji Olympia stadion stigao je kao slobodan igrač. U Minhenu će se zadržati devet godina i u 234 nastupa postigao je 31 gol. Sa Bayernom će osvojiti Ligu Prvaka i više naslova Njemačke. Kao legenda kluba, danas obnaša funkciju sportskog direktora kluba iz Minhena.

  1. Edin Džeko u Manchester City ( 2011. godina)
dzeko_city_2011.jpg - undefined

Bilo je teško odlučiti se za najbolji transfer bosanskohercegovačkog reprezentativca, ali je transfer Pjanića u Juventus bio jedan od najboljih koje je torinski klub napravio, a Mali princ je danas jedan od glavnih igrača tog Juventusa. Ipak, transfer Džeke u tada bogati City za 32 miliona eura je jedan od najunosnijih u historiji Balkana i do danas ostaje najveći koji je napravio reprezentativac BiH. Za Manchester će odigrati 189 utakmica i postići 72 gola.

  1. Miralem Pjanić u Juventus ( 2016. godina)
Pjanić je glavna karika u dresu Juventusa  - undefined

Foto: jonathan Moscrop  / Pixsell: Pjanić je glavna karika u dresu Juventusa

 

Kako smo to većš i naveli, Pjanićev transfer u Juventus jedan je od najboljih koje su naši reprezentativci napravili. Prije tri godine, Juventus ga je Romi platio 32 miliona eura koja je izjednačila Džekin transfer u City, ali kako smo to rekli, Pjanić je jedan od važnijih igrača u Juventusu, bez obzira što je ovaj klub pun velikih imena kao što su Ronaldo i Dybala. Sa Juventusom osvojio je tri duple krune, a izgubio je finale Lige prvaka od Real Madrida.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije