Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici

Faruk Zametica
Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici
Borba za prevlast u glavnom gradu Italije počet će u nedjelju u 15 sati na "modernom Coloseumu", rimskom Olimpicu. Bordo ili Nebeskoplavi - znat ćemo oko 17 sati.

Na Apeninima imamo nekoliko derbija, Derby della Madonnina igraju Milan i Inter, Derby della Lanterna ili Derby svjetionika igraju Genoa i Sampdoria u najvećoj talijanskoj luci. Derby della Mole je okršaj Torina i Juventusa, a Derby della Scala igra se u Veroni. Na stadionu Marc'Antonio Bentegodi svoje mečeve igraju Chievo i Verona, a naziv je dobio po aristokratskoj porodici koja je vladala Veronom tokom srednjeg vijeka.

Klubovi Benita Mussolinija i Giorgija Vaccara

Najžešći od svih ipak je onaj koji se igra na rimskom Olimpicu. Derby della Capitale, kako mu i samo ime govori je bitka za prijestolnicu Italije. Sve je počelo 1927. godine kada je osnovana Roma. Vučica je nastala fuzijom tri tima, Romana, Alba-Audacea i Fortituda. Bila je to namjera fašističkog diktatora Benita Mussolinija da stvori jedinstven rimski klub, koji bi se uspješno suprotstavio klubovima sa sjevera Italije. Zahvaljujući Giorgiju Vaccaru, Lazio je bio jedini veliki klub iz Rima koji je odolio fuziji i tako je nastalo jedno veliko rivalstvo. Navijači ne samo da derbi vide kao borbu za Rim, nego i borbu za prevlast u borbi s velikanima sa sjevera. Juventus, Milan i Inter ipak su najveći talijanski klubovi.

Roma_Lazio_romanisti_2_EPA.jpg - Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici

Prvi derbi odigran je osmog decembra 1929. godine, a Roma je pobijedila rezultatom 1:0. Prvi pogodak u historiji Derby della Capitalea postigao je Rodolfo Volk, a Lazio je na svoju prvu pobjedu čekao tri godine. Golovima Demarije i Castellija slavili su 2:1. Zanimljivo, na 164 oficijelne utakmice koje su odigrala dva tima nije bilo mnogo ubjedljivih pobjeda. Roma je u sezoni 1933./1934. slavila rezultatom 5:0, dok je najveća pobjeda Lazija bila u sezoni 2006./2007. rezultatom 3:0. Najuspješniju sezonu imao je Lazio. Slavili su čak četiri puta u sezoni 1997./1998. Dva puta u Seriji A i dva puta u talijanskom Kupu. Samo su se jednom sreli u finalu Kupa Italije, a vjerovatno vas i ne treba podsjećati da je slavio Lazio. Heroj Nebeskoplavog dijela Rima postao je Senad Lulić i tako zauvijek upisao svoje ime u historiju Lazija.

Roma_Lazio_Senad_Lulic_EPA.jpg - Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici

Seljaci iz ruralnih područja ili imigranti i turisti s juga?

Ovaj derbi dolazi u trenutku kada je po formi Edin Džeko jedan od najboljih fudbalera Evrope. Navijači Vučice nadaju se da će upravo on biti taj koji bi im sutra mogao donijeti radost. Kako je i Juventus ove sezone nešto lošiji nego prethodnih u prijestolnici se nadaju da bi nova titula mogla u vitrine Rome. Posljednji put kada je Roma osvojila titulu u dolini između brežuljaka Palatina i Avetina, na najvećem hipodromu Starog Rima, Circus Maximusu skupilo se oko milion navijača da proslavi uspjeh svog tima. Teško možete zamisliti nešto slično u ostatku Evrope. Nadaju se Rimljani da će u maju naredne godine opet imati razlog da opet slave na mjestu gdje su se nekada vodile borbe gladijatora.

Izuzetno je zanimljiva i borba na tribinama. Navijači Lazija s ponosom ističu da su oni donijeli fudbal u grad (osnovani 1900, 27 godina prije Rome), dok i Romanisti imaju svoje teorije s obzirom na to da su nastali fuzijom nekoliko klubova koji su nastali u istom periodu kao i Lazio. Osim toga ističu kako je Lazio uzeo ime regije, a Roma grada, te da su boje kod Laziala boje Grčke, a boje Rome boje grada Rima. Zbog toga su Laziali za njih seljaci iz ruralnih područja, a ne pravi Rimljani. Naravno i Laziali ističu kako Romanisti nisu pravi Rimljani, te da su to većinom imigranti i turisti s juga.

Fašizam, antisemitizam, podrška zločincima

Navijači Lazija poznati su kao ultradesničari. Nekoliko puta su ponosno isticali rasističke i antisemitističke parole. Tako se na sjeveru Olimpica često može vidjeti nacistička svastika, kao i ostali fašistički simboli. Na prelazu u novi milenij navijači Lazija nekoliko su puta šokirali svijet svojim parolama.

Roma_Lazio_Paolo_Di_Canio_EPA.jpg - Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici

Tako je na derbiju u sezoni 1998./1999. na Olimpicu "osvanula" 50 metara duga parola na kojoj je pisalo: "Auschwitz je vaš grad, peći su vaše kuće". Već u narednoj sezoni zbog velikog broja crnaca u ekipi Rome, navijači Lazija su podigli transparent na kojem je pisalo: "Tim crnaca, koje prate Jevreji". Počast su 2000. godine odali i ratnom zločincu i srbijanskom kriminalcu Željku Ržnatoviću Arkanu. Najveća legenda među navijačima Lazija je Paolo Di Canio, koji je nerijetko golove slavio podizanjem "desnice" u zrak. Zbog toga što su Laziali ekstremni desničari, navijači Rome su često smatrani lijevom opcijom, ali to nije tačno. Romanisti su baš kao i Laziali, desničarska navijačka grupa.

Roma_Lazio_ekipa_crnaca_EPA.jpg - Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici

Derbi bez prave atmosfere

Kao i svaki derbi u ovom dijelu Evrope i derbi Rima je poznat po čestim navijačkim neredima. Prvi koji je šokirao Italiju dogodio se 1979. godine, kada je navijač Lazija Vincenzo Paparelli pogođen raketom koju je sa suprotne tribine ispalio navijač Rome. Bila je to prva fatalna navijačka žrtva u Italiji. Derbi koji je odigran 2004. godine također je jedan od onih koji će se dugo pamtiti. Nakon četiri minute igre u drugom poluvremenu prekinut je pri rezultatu 0:0. Neredi su izbili nakon što se proširila glasina da je policija pregazila jednog dječaka ispred samog stadiona. Navijači iz posljednjeg reda rimskog Olimpica vidjeli su tijelo pokriveno bijelim čaršafom, što je dovelo do općeg ludila na stadionu.

Roma_Lazio_navijaci_neredi_2_EPA.jpg - Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici

Naknadno je glasnogovornik rimske Hitne pomoći saopćio da je dječak imao poteškoća s disanjem zbog suzavaca, te da je čaršaf korišten kao filter gasa. Neredi se ipak nisu uspjeli smiriti, pa je predsjednik talijanske Serije A, Adirano Galliani, na zahtjev Francesca Tottija prekinuo utakmicu. Samo 170 policajaca je bilo povrijeđeno, a uhapšeno je 13 navijača. Ovaj derbi će također biti zanimljiv kada je "navijačko ludilo" u pitanju. I dok će Laziali napuniti sjevernu tribinu, Roma neće imati podršku.

Curva Nord je donijela odluku i u nedjelju će biti na stadionu Olimpico, a karte za sjevernu tribinu gotovo su rasprodane. Odluku da prekinu bojkot donijeli su vjerovatno na krilima odličnih rezultata i u trenutku kada je njihovoj ekipi potrebna velika podrška. Ispraćaj ekipe u Palermo u prethodnom kolu sa aerodroma Fiumicino dovoljno pokazuje kolika euforija trese Laziale.

Lazio igra odlično i u vrhu je tabele, a mrski gradski rival ima samo jedan bod više. Curva Nord će danas posjetiti i Trening centar Formello kako bi ekipi pružila dodatnu podršku uoči derbija. Kapije se otvaraju u 14 sati i 30 minuta i čeka nas vjerovatno novo navijačko ludilo u režiji Laziala.

Roma_Lazio_Laziali_EPA.jpg - Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici

Curva Sud s druge strane ne želi da popusti. Iako su Francesco Totti, Daniele De Rossi i Alessandro Florenzi održali sastanak s vrhom grupe i zatražili njihovu podršku u nedjelju, od toga čini se neće biti ništa. Navijači Rome ne žele da odustanu od borbe i neće biti prisutni na južnoj tribini stadiona. Dok je sjever gotovo rasprodan, za jug je prodato svega 3.500 karata do sada. "Želimo da se vrate, želimo da sve bude kao u stara dobra vremena", rekao je Totti, a navijači su samo poručili: "Pobijedite ih."

Roma_Lazio_Francesco_Totti_EPA.jpg - Derby della Capitale: Bitka za prevlast u prijestolnici

Džeko i drugovi će podršku dobiti uoči samog derbija. Iako će jug biti gotovo prazan, fudbaleri Vučice na bitku za Rim bit će ispraćeni od Curve Sud na jednom od večernjih treninga. Spalletti još uvijek nije donio odluku da li će trening otvoriti u petak ili subotu navečer.

Glavobolja za Spallettija, slatke muke za Inzaghija

Simone Inzaghi nema velikih problema s igračkim kadrom. De Vrij trenira s ostatkom ekipe i spreman je da se vrati nakon povrede stopala koju je doživio sredinom oktobra. Upitan je nastup golmana Marchettija. Medicinski tim Nebeskoplavih radi sve da ga osposobi za utakmicu, a ako se to ne desi na gol će opet Albanac Thomas Strakosha.

Na drugo strani problemi za Luciana Spallettija. Nakon jednog duela sa Vermaelenom na treningu povrijedio se Salah. Egipćanin je trening centar Trigoria napustio šepajući, što izaziva posebnu paniku kod Spallettija s obzirom na to da muku sa povredama muče i El Shaarawy, te Manolas. Manolas je počeo trenirati s ekipom, možda malo i prerano, ali vjerovatno će početi nedjeljni derbi. El Shaarawy s druge strane još uvijek trenira odvojeno, ali bi se danas trebao priključiti grupi. Njegov nastup u mnogome će ovisiti i od Salahovog stanja.

Spektakl je na rasporedu u nedjelju s početkom od 15 sati. Nemojte propustiti novi Derby della Capitale, derbi za prevlast u gradu, derbi za prijestolnicu Italije, derbi za Rim. Imate razloga da budete uz male ekrane u nedjelju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije