Davno su bile osamdesete i devedesete: Škotska konačno igra za nešto

Radiosarajevo.ba
Davno su bile osamdesete i devedesete: Škotska konačno igra za nešto
Foto: EPA-EFE / Fudbaleri Škotske slave pogodak
Zlatne godine škotskog fudbala su daleko iza nas, a Škoti su, iako se to sada čini nerealnim nekad bili izuzetno važna i respektabilna fudbalska nacija u Evropi.

Igrali su Škoti na čak pet uzastopnih prvenstava svijeta (1974-1990), a ukupno su bili osam puta, posljednji put 1998. godine. Igrali su Škotlanđani i na dva Evropska prvenstva (1992, 1996), a reprezentacija s Otoka zlatne godine svog fudbala proživila je osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kenny Dalglish, Jim Leighton, Alex McLeish, Tom Boyd, Ally McCoist, Gary McAllister, Graeme Souness, samo su neka od imena koja su nosila dres Škotske u tim zlatnim godinama.

Nakon Mundijala 1998. godine u Francuskoj krenuo je strmoglavi pad škotskog reprezentativnog fudbala. Škotlanđani od tada do danas nisu igrali praktično ni za šta, a večeras će imati izuzetno važnu utakmicu. Konačno, reklo bi se.

Škotska će na svom Hampden Parku ugostiti Izrael. Škotlanđanima je potrebna pobjeda za prvo mjesto i plasman u baraž za Europsko prvenstvo, dok Izraelu odgovara i remi s obziom na to da reprezetnacije imaju isti broj bodova, ali su Izraelci slavili na domaćem terenu 2:1.

Kvota na pobjedu Škotske u kladionici Mozzart na ovom susretu je 1.75, dok se remi "plaća" kvotom 3.50. Kvota na trijumf Izraela je 5.10.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije