Schmeichel sjajnim odbranama odveo Dansku do pobjede protiv Perua

Radiosarajevo.ba
Schmeichel sjajnim odbranama odveo Dansku do pobjede protiv Perua
Nogometna reprezentacija Danske je u prvom kolu grupe C Svjetskog prvenstva u Sarasku na Mordovia areni savladala Peru minimalnim rezultatom 1:0.

Objema reprezentracijama je ovo peto učešće na smotri najbolji reprezentacija svijeta, Peruanci su posljednji put bili u Španiji 1982. godine dok su Danci igrali u Južnoj Africi prije osam godina.

Reprezentacija iz Južne Amerike je bila bolji rival na ovom susretu, ali danski golman Kasper Schmeichel je bio nerješiva enigma.

Sin legendarnog Petera Schmeichela je u 13. minuti upisao prvu svoju odličnu odbranu Carrillu koji je snakon soloprodora gađao donji lijevi ugao. Nakon pola sata igre Peruanci ponovo prijete ovog puta preko Farfana ali njegov udarac je izblokiran.

Najbolja prilika za Peru u prvom poluvremenu dolazi u sudijskoj nadoknadi kada Cuevu u kaznenom prostoru ruši Poulsen, a nakon asistencije VAR tehnologije gambijski sudija Bakary Gassama je dosudio najstrožiju kaznu.

Nepisano nogometno pravilo da igrač koji je izborio penal ne treba da ga izvodi, došlo je do izražaja na ovom susretu, jer je loptu na kreč stavio Cueva i šutirao visoko preko gola Danske.

Latinoamerikanci su u istom ritmu nastavili i u drugom poluvremenu, a prvu priliku u nastavku susreta imao je Edison Flores koji je šutirao tik pored desne stative. Danci su svoju igru bazirali na kontra napad i to im se isplatilo u 59. minuti.

Prva zvijezda reprezentacije sa Sjevera Europe i Tottenhama Christian Eriksen, je sjajno istrčao kontru i uposlio napadača njemačkog Leipziga Yussufa Poulsena, koji pogađa donji lijevi ugao peruanskog golmana Gallesea za veliko slavlje danskih navijača.

Dva minuta kasnije Peruanci su preko Floresa imali sjajnu priliku, ali je Schmeichel odlično brani. Kasper je bio savladan u 79. minuti kada je Guerrero petom gađao ali na njegovu štetu lopta odlazi pored gola.

Jorgesen je mogao udvostručiti prednost Danaca sedam minuta prije kraja ali je njegov šut izblokira. Golman Danske i engleskog Licestera Schmeichel, zaustavio je sjajn udarac Farfana u 84. minuti susreta.

Eriksen je nakon asistencije mogao i postići pogodak u 86. minuti ali njegov udarac brani Gallese.

Do kraja susreta nije bilo izraziti prilika za promjenu rezultata. Junak Danaca je bio Kasper Scmeichel sa šest odbrana. 

Danci dijele prvo mjesto grupe C sa Francuzima koji imaju tri boda nakon današnje pobjede nad Australijom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije