Hoće li Zmajevi biti miljenici sreće: Evo koja je grupa idealna za Džeku i društvo

Radiosarajevo.ba
Hoće li Zmajevi biti miljenici sreće: Evo koja je grupa idealna za Džeku i društvo
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Danas u 18 sati u Romexpou u Bukureštu bit će održan žrijeb grupa Evropskog prvenstva 2020. godine.

S obzirom da će ždrijeb biti poludirigovan već sada se zna da će naša selekcija u slučaju plasmana na Euro nastupiti u grupi E.

Kako se Euro igra u 12 zemalja, reprezentacije koje su izborile plasman na završni turnir, a ujedno su i domaćini, automatski su svrstane u svoje grupe.

U prvoj jakosnoj grupi prilikom žrijeba naći se će se: Belgija, Italija, Engleska, Njemačka, Španija i Ukrajina.

U drugom šeširu će biti: Francuska, Poljska, Švicarska, Hrvatska, Holandija i Rusija.

U treći su svrstani: Turska, Portugal, Danska, Austrija, Švedska i Češka Republika.

U posljednjoj jakosnoj grupi su: Vels, Finska i pobjednici baraža iz grupe ”A” (Island, Bugarska, Mađarska ili Rumunija), ”B” (Bosna i Hercegovina, Slovačka, Republika Irska ili Sjeverna Irska), ”C” (Škotska, Norveška, Srbija ili Izrael) i ”D” (Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo ili Bjelorusija).

Već se zna da će u grupi ”A” UEFA EURO 2020, koja će se igrati u Rimu i Bakuu, nositelj biti Italija. U ovoj grupi iz posljednje jakosne grupe igrat će i Finska ili Vels.

U grupi ”B” u Saint Petersburgu i Copenhagenu poznato je da će biti Belgija, Rusija i Danska, te iz četvrtog šešira Finska ili Vels.

U Amsterdamu i Bukureštu igrat će se grupa ”C”. Uoči subotnjeg žrijeba izvjesno je će u njoj igrati Ukrajina i Holandija. U grupi ”C” će, uz neku od reprezentacija iz trećeg šešira, i pobjednik play-offa ”A” ili ”D”.

Engleska će biti nositelj u grupi ”D” (London, Glasgow), u kojoj će igrati i pobjednik baraža grupe ”C”.

Španija će predvoditi selekcije u grupi ”E” (Bilbao, Dablin), gdje će i pobjednik iz baraža ”B” u kojem igra i naša selekcija. Protivnik Zmajeva u polufinalu je Sjeverna Irska, a u slučaju prolaska dalje u finalu ćemo igrati protiv boljeg iz duela Slovačka – Irska. U oba meča bili bi domaćini.

Utakmice baraža za UEFA EURO 2020 po svim grupama igrat će se od 26. do 31. marta, nakon kojih će biti poznata i četiri preostala učesnika šampionata Starog kontinenta.

Naredno Evropsko prvenstvo igrat će se od 12. juna do 12. jula iduće godine. Turnir se biti otvoren na stadionu Olimpico u u Rimu (Italija), a završnica, odnosno mečevi polufinala i finale igrat će se na Wembleyu u Londonu (Engleska)

Plasman u osminu finala izborit će prve dvije reprezentacije iz svake grupe plus četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije