Grad Sarajevo danas na nogama: Evo šta trebate znati pred današnji vječiti derbi

Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo danas na nogama: Evo šta trebate znati pred današnji vječiti derbi
Foto: FK Sarajevo / Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase"

Dva najtrofejnija bosanskohercegovačka kluba u historiji, gradski rivali Sarajevo i Željezničar odigrat će danas 120. vječiti derbi. Za one zagrižene navijače i pratioce, radi se o 139. derbiju u ukupnom zbiru, a u današnji duel opuštenije ulazi ekipa domaćina, koja je prva na tabeli BH Telecom Premijer lige BiH.

Nakon 17. odigranih kola, Sarajevo predvodi tabelu sa 35 bodova, tri više od današnjeg rivala Željezničara koji ima 32.

Sarajevo je u prošlom kolu savladalo Velež u Vrapčićima rezultatom 2:1, dok je istim rezultatom Željezničar poražen od Širokog na Grbavici.

Statistika je ipak na strani Željezničara, mada se bordo tim želi revanširati za težak poraz od 5:2 na Grbavici u augustu ove godine.

Uživajte u vječitom derbiju za pamćenje: Svih sedam golova na jednom mjestu

U prvenstvenim susretima ekipe Sarajeva i Željezničara ukupno su odigrale 119 utakmica. Željezničar je zabilježio 36 pobjeda, jednu više od Sarajeva, 49 susreta je okončano remijem uz gol razliku 136:135 u korist Sarajeva.

U ukupnom skoru s kup i službenim utakmicama odigrano je 138 susreta. Željezničar ima 44 pobjede, Sarajevo 42, dok su 53 utakmice okončane remijem uz gol razliku 171:167 u korist Željezničara.

Direktan prijenos utakmice gledaoci će moći gledati na MojaWebTV ili na usluzi pay per view Bhtelecoma, dok će na portalu Radiosarajevo.ba biti dostupan tekstualni prijenos utakmice.

Današnji derbi sudi dobro poznato ime- Haris Kaljanac. Isti sudija sudio je i prethodni vječiti derbi na Grbavici koji je Željo dobio sa 5:2.

U svojoj karijeri Kaljanac je sudio na 117 mečeva, na kojima je podijelio 520 žutih, osam crvenih te dosudio 23 penala.

Meč između Sarajeva i Željezničara počinje u 16 sati na olimpijskom stadionu Asim Ferhatović-Hase.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije