Dalić za Radiosarajevo.ba: Mostar je dio mog života, rado se sjećam Veleža

Faruk Zametica
Dalić za Radiosarajevo.ba: Mostar je dio mog života, rado se sjećam Veleža
Foto: Radiosarajevo.ba / Zlatko Dalić

Zlatko Dalić je u julu postao jedan od najboljih trenera svih vremena s ovih prostora. Osvajao je Dalić trofeje u Aziji, bio je viceprvak azijske Lige prvaka, ali srebro sa Hrvatskom lansiralo ga je u sami svjetski trenerski vrh.

Nakon Mundijala došla je smjena generacija u reprezentaciji Hrvatske, a Dalić će u borbu za smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta morati bez nekih izuzetno važnih fudbalera.

Nosio dres Veleža

"Mi smo nakon srebra imali tu Ligu nacija, nismo dobro startali. Spletom okolnosti rekao sam da nam nije legla u pravo vrijeme ta Liga nacija. Ostali smo bez nekih igrača, neki igrači su bili umorni, premoreni, ispražnjeni. Bilo je teško. Moramo dalje i bez tih igrača u nove utakmice, pogotovo u kvalifikacije za Europsko prvenstvo. To je nama osnovni cilj. Liga nacija je super takmičenje, ali nama nije došla u pravo vrijeme. Nama je cilj da podmladimo reprezentaciju, da ubacimo neke mlade igrače koji bi bili nova energija i snaga. To od njih i tražimo, a osnovni cilj je Europsko prvenstvo", rekao je Dalić na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Zlatko Dalić je prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu dvije i pol godine nosio dres mostarskog Veleža u koji je došao 1989. godine iz podgoričke Budućnosti. Posljednju utakmicu odigro je u decembru 1991. godine za Rođene, a u dresu Veleža skupio je 49 utakmica.

"Dvije i pol godine. Sjajne i lijepe. I života i fudbala u Mostaru. Puno je ostalo i mojih prijatelja u Mostaru. Ta generacija je bila generacija sjajnih igrača. Hadžiabdić, Kodro, Gudelj, Repak, Kajtaz... To su zaista sjajni igrači i s njima još uvijek imam lijepi kontakt. Rado se sjećam tog perioda, lijepa su mi to sjećanja. Lijepe godine u Mostaru. Moja karijera, dio mog života", istaknuo je Dalić.

U hrvatski HNL nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu otišao je veliki broj fudbalera, uključujući i Dalića, a s njim u Varaždinu bila su i dva fudbalera iz Bosne i Hercegovine. Vejsil Varupa iz Sarajeva i Esad Zilkić iz zeničkog Čelika. Nakon jednog gostovanja imali su tešku saobraćajnu nesreću, a život je izgubio Zilkić.

"To je bilo vrijeme kada smo išli igrati u Hrvatsku i tada je Varteks stvarao sebi ekipu. Bilo nas je dosta iz Bosne i Hercegovine. I Tufek i Duraković i pokojni Zilkić i Varupa. To su bili igrači koji su došli iz Bosne i Hercegovine. Nažalost desilo se to što se desilo, tragedija. Ali, generalno gledajući to je bila lijepa odskočna daska za sve nas. Da nakon svih problema koji su bili u Bosni i Hercegovini odem u Hrvatsku i igramo tamo i puno je igrača bilo iz BiH. Igrača koji su tamo na kraju krajeva našli i svoj dom. Riješili su tako svoju egzistenciju. Ja sam već tamo 26-27 godina, to je moj grad, tamo živim, tamo je moja porodica. Taj klub mi je dao šansu da budem ovo što danas jesam", rekao je Dalić.

Koliko je bitno da Varaždin ima klub u prvom HNL-u. Karić, Mumlek, Dalić... Sve su to legende HNL-a i hrvatskog fudbala.

"To je sada jako bitno da Varaždin ima prvu ligu i klub u prvoj ligi. Na tome se radi. S druge strane puno je dobrih igrača i trenera poniklo u tom klubu i na kraju krajeva ako znamo da je posljednji klub koji je prezimio u Evropi bio Varteks, dovoljno govori. Regija je to koja daje velike talente, velike igrače. Nije ni Split, ni Zagreb nego mali Varaždin koji ima kvalitetu", istaknuo je Dalić.

Pohvale za Roberta

Bosna i Hercegovina ima devet bodova iz tri utakmice. Robert Prosinečki je odlično posložio reprezetnaciju. Jeste li imali priliku gledati igru našeg tima?

"Nisam gledao utakmice jer su se poklapale s našim utakmicama. Robi je napravio sjajan rezultat i ima devet bodova iz tri utakmice. Ako se poklope rezultati ne treba mu čak više ni bod da bude prvi u grupi i to je sjajno. Tako treba i nastaviti. Mislim da je Hrvatska pokazala da i mali može biti veliki, imamo sjajne generacije, sjajne igrače, sjajne talente i treba se još malo stvari poklopiti da to bude sjajno", rekao je Dalić.

Kako je nakon osvajanja svjetskog srebra biti Zlatko Dalić u Livnu?

"Gdje god dođem puno je pažnje, ljubavi i emocija. Malo je naporno, ali mislim da je to normalan slijed događaja. Ja živim najljepši dio svoje sportske karijere", istaknuo je Dalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije