Čuvar fudbala u Ustikolini: Nije me stid, bit ću i predsjednik i ekonom kluba

F. Z.
Čuvar fudbala u Ustikolini: Nije me stid, bit ću i predsjednik i ekonom kluba
Foto: Facebook / NK Kolina

Amir Polovina danas slavi rođendan, a najveća želja ovog čovjeka, bez ikakve sumnje je da njegov klub FK Kolina iz Ustikoline preživi sve nedaće koje su pred njima u posljednjih nekoliko sezona.

Klub iz Ustikoline osnovan je 1956. godine, a nije bio aktivan samo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Igrali su osminu finalu Kupa BiH sa Veležom pred više od 5.000 gledalaca, a pamti se i utakmica sa Željezničarom na Grbavici. Dres ovog kluba nosio je i Haris Harba.

Amir Polovina čuvar je Koline, kluba koji egzistira već 63 ljeta. Nije dozvolio njegovo gašenje pa je postao i predsjednik i trener, ekonom, kosac. Karijeru je završio, a onda je kada je to Kolini zatrebalo ponovo obukao kopačke.

"Ja sam karijeru završio prije dvije godine, ali sam ostao u klubu, preuzeo sam funkciju predsjednika da ne bi došlo do gašenja kluba. I tada je bilo alarmantno stanje u klubu, već je ponestalo finansija, ali ja sam to preuzeo na svoja pleća i nadao se u bolje sutra. Igrao sam i znao sam kako to funkcioniše. Sada sam i predsjednik i trener, igrač i ekonom u klubu. Radim to sve da se ne bi ugasilo. Vodio sam i omladinsku selekciju, bili smo prvaci Kantona. Na završnici za prvaka BiH smo završavali i treći i četvrti", kaže za Radiosarajevo.ba Amir Polovina.

Prošle godine morala se ugasiti omladinska selekcija kluba iz Ustikoline. Amir neće dozvoliti da ista sudbina zadesi seniore.

"Prošle godine smo ugasili omladinsku selekciju, jer jednostavno nema novca. I te tri godine koje smo išli na završnicu ja sam tražio financijska sredstva. Odem lično i tražim da se uplati direktno za prevoz i hranu. Vidio sam da nema podrške i morali smo odustati, ali neću dozvoliti da se ugasi klub. Šta god da bude to neću dozvoliti. Ostat ću u klub. Šta god da budem sutra bit ću uz klub i neću dozvoliti. Ovo što se radi s nama je nehumano. Posebno od Vlade BPK. Tri godine nismo niti jednu marku dobili. Odlazio sam i kod ministra i kod premijerke, obećaju i onda ludom radovanje", ističe Polovina.

Do financijske pomoći praktično je nemoguće doći.

"Naš najveći problem su finansijska sredstva. Nemamo podršku ni Vlade BPK, nismo dobili tri godine finansijska sredstva. Bili smo prvi u Kantonu i ne možemo se takmičiti u Drugoj ligi FBiH. Sredstva koja dobivamo od općine su minimalna. Općina je u takvoj situaciji da je 400.000 u minusu", kaže Polovina.

Djeca iz Ustikoline sada moraju ići u Vitkoviće gdje je preostala jedina škola fudbala, kaže Polovina. Školu fudbala vodi bivši fudbaler Sarajeva Admir Rašić, a pomaže mu i alfa i omega Koline. Minimalna finansijska sredstva potrebna su da Kolina opet dobije omladinsku selekciju. Polovina će nastaviti da se bori.

"Ja Kolinu nisam želio nikada napustiti. Imao sam ponuda ranije. Završio sam transfer u jedan lokalni klub, ali kada je trebalo to da se desi odustao sam. Volim ovaj klub jednostavno sam se tu pronašao. Moja volja mi daje snagu da nastavim. Ja sam prestao da igram, a ove godine sam morao opet da se skidam, jer nije bilo dovoljno igrača. Imao sam sreću pa su igrači dolazili da igraju i treniraju, pa sam održao nekako tim", ističe Polovina. 

Gašenja kluba neće biti, jasno poručuje Polovina. 

"Klub se sigurno neće ugasiti, nećemo to dozvoliti. Za sve ima rješenje, samo za naš klub nema. Možda misle da Kolina ne treba da živi. Možda im je cilj da nas ugase, ali to se neće desiti. Ja ću se boriti do kraja, nema stida i srama što obavljam sve funkcije u klubu. To je za moj klub, moj narod i nastavit ću to da radim. Najbolje se osjećam na stadionu i pored svih obaveza koje imam za klub ću uvijek imati vremena", ističe Polovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije