Čudna odluka: Pogledajte stadion koji ne ispunjava standarde Premijer lige

J. M.
Čudna odluka: Pogledajte stadion koji ne ispunjava standarde Premijer lige

Prije nekoliko dana većina klubova Premijer lige Rusije glasala je za proširenje lige sa 16 na 18 klubova. Odluka je izazvala dosta komentara u tamošnjoj javnosti imajući u vidu da dva kluba već igraju "uslovno" u ligi.

Jedan od tih klubova je FK Orenburg iz istoimenog grada na granici Europe i Azije, udaljenog oko 1.500 kilometara od Moskve.

Razlog zbog kojeg Orenburg ne ispunjava uslove za nastup u Premijer ligi Rusije je infrastruktura, odnosno stadion. Tamošnji Gazovik stadion prima 7.500 gledalaca, a propisima Premijer lige predviđeno je da najmanji kapacitet treba biti 10.000 mjesta.

Pomalo čudan kriterij obzirom na činjenicu da je u slučaju Gazovika riječ o malom, ali lijepom stadionu s četiri pokrivene tribine, reflektorima, VIP ložama, terenom s vještačkom travom, objektu koji se neprestano dotjeruje nakon što je izgrađen 2002. godine.

Čelnici grada i kluba već su predstavili projekt proširenja stadiona kroz izgradnju još jednog nivoa tribune kao prelazno rješenje do najavljene gradnje potpuno novog stadiona, no ovakve planove u Rusiji treba uzeti s dosta rezerve.   

Ruski sportski komentatori kritikuju stroge kriterije Premijer lige. Podsjećaju da Eibar, član španske La Lige, bez problema igra na stadionu sličnog kapaciteta. "Nisu svi klubovi dobili modernu arenu za Svjetsko prvenstvo 2018. godine", pišu mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije