Čovjek koji je otkrio Džeku postaje šef omladinskog pogona regionalnog velikana

Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je otkrio Džeku postaje šef omladinskog pogona regionalnog velikana
Foto: Slavia Praha / Jiri Plišek

Krešimir Gojun više nije šef omladinskog pogona Hajduka, a najozbiljniji kandidat da zauzme njegovu poziciju je voditelj Akademije praške Slavije - Jiri Plišek, javlja Dalmatinski portal.

Plišek je u Bosni i Hercegovini itekako poznato fudbalsko ime i vjerovatno je najzaslužniji što je Edin Džeko postao fudbaler svjetske klase. Teško je reći da li bi Džeko dosegao zvjezdane visine da nije bilo Plišeka, ali bez sumnje danas možemo reći da je Čeh imao izuzetno važnu ulogu u razvoju najboljeg strijelca reprezentacije BiH svih vremena.

Plišek je te 2004. godine postao trener Željezničara, a na Grbavici se nije dugo zadržao. Ipak, kada je odlazio odlučio je da će u Češku dovesti Džeku. Postao je trener ekipe Usti nad Labem koja je filijala Teplica i odlučio da u redove ekipe mora dovesti Džeku. Tako je i bilo, a Džeko je vrlo brzo prešao u Teplice, a potom i u Wolfsburg. Sve ostalo je historija.

Plišek je kasnije postao i trener Sarajeva, ali ni na Koševu se nije dugo zadržao. Na mjestu šefa Akademije Slavije iz Praga nalazi se od 2015. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije