CNN: Koja je je tajna nogometnog uspjeha Hrvatske?

Radiosarajevo.ba
CNN: Koja je je tajna nogometnog uspjeha Hrvatske?
Facebook / Igrači reprezentacije Hrvatske

Više niko nije ravnodušan na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije. Nevjerojatna priča Dalića i njegovih igrača puni stranice svjetskih medija koji pišu o velikom sportskom rezultatu, ali i brojnim problemima s kojima s suočava Hrvatska. Navode rat, lošu ekonomska situacija, odlazak mladih, nezaposlenost, ali sada se na Hrvatsku gleda iz druge perspektive. Sada su to teške okolnosti koje su stvorile vjerovatno najveće ratnike na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

CNN je Hrvatskoj posvetio veliki članak u kojem su se dotakli praktički svega. Od nevjerojatne atmosfere u domovini i slavlju nakon pobjeda u nokaut fazi prvenstva pa sve do Domovinskog rata. Ogromna analiza nacije za koju tvrde da joj nogomet u krvi, kao Argentini, Engleskoj i Francuskoj. Pa tako kažu "Zemlja od četiri miliona stanovnika - 13 puta manja od Engleske - nadišla je demografske i ekonomske odnose kako bi dostigla nogometni vrh".

Prije dijela o srcu hrvatske reprezentacije, nevjerojatnom dvojcu u veznom redu, CNN podsjeća kako ovaj sportski uspjeh nije jedini te da mora postojati nešto u identitetu nacije. "Koja je tajna uspjeha Hrvatske na ovom Svjetskom prvenstvu? Prije svega treba napomenuti kako Hrvatska nije izvrsna samo u nogometu što sugerira da postoji nešto u karakteru te zemlje, u stavu prema sportu."

Navode velike uspjehe hrvatskih izabranih vrsta u rukometu i vaterpolu, ali i na Olimpijskim igrama u Riju gdje je Hrvatska završila na 17. mjestu po broju osvojenih zemalja, ispred Kanade (36 milijuna), Argentine (43 milijuna) i Južnoafričke Republike (56 milijuna).

Nisu štedjeli lijepe riječi niti za kapetana Luku Modrića koji je svojom igrom "odvukao Hrvatsku do pobjede" nakon što su Englezi dominirali terenom u prvom poluvremenu.

Opširan članak završava zaključkom kako se u naciji nadaju da će veliki uspjeh reprezentacije popraviti stanje u hrvatskom nogometu. Igrači vrlo mladi odlaze iz lige u velike europske klubove te tako otvaraju mjesta mlađima, koji stasaju ranije, ali nismo sigurni da je to nešto čime se domaća liga može pohvaliti.

Kako god finale u nedjelju završilo, sve je spremno za zabavu generacije, kako navodi CNN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije