Chelsea plaši "Noć vještica": Novi kralj Rima je u životnoj formi

Radiosarajevo.ba
Chelsea plaši "Noć vještica": Novi kralj Rima je u životnoj formi
Dan nakon što je Edin Džeko postao najnoviji napadač Rome, Tuttosport i Corriere dello Sport označili su ga kao novog kralja Vječnog grada. No, prva sezona bila je teška za napadača kojeg su proglašavali i 'Edin Cieco' (slijepi Edin).

Međutim, nakon toga proradio je i postao neizostavna karika Rome, započinje svoju kolumnu za engleski Goal Mark Doyle, pa nastavlja:

"Ponosan sam što sam odigrao 100 utakmica u dresu Rome, jer nakon prve sezone, niko nije mislio daje to moguće", priznao je Džeko nakon uzbudljivog remija 3:3 sa Chelseajem na Stamford Bridgeu u trećem kolu Lige prvaka

Doista, mnogi su sumnjali da je Roma pogriješila što je dovela Džeku za 15 miliona eura jer u 31 nastupu zabio je samo osam golova. Selili su ga u Galatasaray, no Džeko nije želio odustati. Odbio je otići...

edin-dzeko-roma.png - undefined

"Roma je slična BiH", rekao je za Il Messaggero u januaru. "Ljudi ne samo da vas kritiziraju, već vas vrijeđaju. Dakle, naviknut sam na to."

"Razmišljao sam o odlasku jer kada ne igrate... ali odlučio sam ostati. Niko me nije tražio da ostanem, no ja sam to vidio kao izazov. Otišao sam na odmor, isključio se potpuno i krenuo ispočetka.

Stavom, ali i odličnim igrama u pripremnom razdoblju impresionirao je Luciana Spallettija. Ovaj ga je ohrabrio i uvjerio da može zadovoljiti zahtjevne navijače Rome.

"Rekao sam mu da imam povjerenje u njega, čak sam mu malo i laskao, jer to je ponekad potrebno. Džeko je počeo vjerovati da je top klasa, digao samopouzdanje", pričao je bivši trener vučice Spalletti.

I Džeko je proigrao, izjednačio je klupski rekord Rodolfa Volka iz sezone 1930/31. s 29 golova u Serie A. Ujedno je, od početka prošle sezone u svim natjecanjima zabio kao i Cristiano Ronaldo (49), a u ligama petice samo su Lionel Messi (70) i Edinson Cavani (58) zabili više.

edin-dzeko-roma1.png - undefined

Ovog ljeta Romu je napustio Spalletti koji je otišao u Inter, kao i Mohamed Salah koji je postao novi igrač Liverpoola.

Činilo se da bi Džeko mogao imati problema, pa je nakon remija 0:0 protiv Atletica u rujnu čak javno rekao da nije imao dovoljno dodira s loptom. Trener vučice Eusebio Di Francesco odmah mu je oslobodio prostor i Džeko je odmah proigrao.

U sljedeće četiri utakmice zabio je šest golova, vratio Romu u utrku za naslov u Serie A, a oduševio je i u Ligi prvaka u utakmicama protiv Qarabaga i Chelseaja. Posebno je bio impresivan na Stamford Bridge gdje je zabio dva sjajna gola.

Uoči uzvratne utakmice protiv Chelseaja koja se igra na 'Noć vještica', Džeko će sigurno biti strah i trepet za igrače Antonija Contea. Napadač osjeća da je naučio o nogometu u dvije godine u Italije više nego prethodnih osam u Engleskoj i Njemačkoj.

Džeki je 31 godina, ali igra bolje nego ikada prije, pa je nominiran i za Ballon d'Or.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije