Bugari se obrukali, premijer zaprijetio, predsjednik saveza ekspresno podnio ostavku

Radiosarajevo.ba
Bugari se obrukali, premijer zaprijetio, predsjednik saveza ekspresno podnio ostavku
Foto: EPA-EFE / Bugarska - Engleska

Bugraska se sinoć obrukala. Ne samo na fudbalskom terenu, nego i na tribinama stadiona u Sofiji. Bugari su poražen u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo od Engleske rezultatom 6:0, a utakmicu su osim golova Enlgeza obilježili i rasistički ispadi navijača Bugarske.

Premijer Bugarske Boyko Borissov pozvao je predsjednika FS Bugarske da podnese ostavku na to mjesto, a osudio je i rasističke ispade na ovom susretu što je dovelo do dva prekida.

Borissov je zaprijetio da će prestati finansirati FS Bugarske ukoliko bivši golman Levskog iz Sofije i Readinga Borislav Mihaylov ne odstupi.

"Naređujem Borislavu Mihaylovu da odmah podnese ostavku na mjesto predsjednika FS Bugarske. Nakon jučerašnjeg sramotnog poraza i loših rezultata u posljednje vrijeme naređujem ministru za mlade i sport Krasenu Kralevu da prekine sve odnose s FS Bugarske, uključujući i finansijsku pomoć dok Borislav Mihaylov ne odstupi", rekao je Borissov.

Borissov je osudio i rasističko ponašanje pojedinih navijača na stadionu.

"Neprihvatljivo je da se Bugarska koja je jedna od najtolerantnijih država na svijetu, gdje žive ljudi različitih nacija i religija u miru, dovodi u vezu s rasizom i ksenofobijom", poručio je Borissov.

Selektor Bugarske i bivši as Stuttgarta Krasimir Balakov rekao je kako nije čuo rasističke uzvike, a Engleze je oduševio kapiten domaćih Ivelin Popov koji je prišao domaćim navijačima i razgovarao s njima na poluvremenu. Njegov potez pohvalio je fudbaler Manchester Uniteda - Marcus Rashford.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije