Kako je Borac napravio najveću senzaciju u historiji Kupa maršala Tita

J. M.
Kako je Borac napravio najveću senzaciju u historiji Kupa maršala Tita
Utakmica je trebala biti samo formalnost, a pretvorila se u najveću senzaciju u historiji Kupa maršala Tita.

Prije tačno 30 godina, 11. maja 1988, u finalu jugoslovenskog kupa, na stadionu JNA u Beogradu susreli su se Crvena zvezda i banjalučki Borac.

S jedne strane najslavniji jugoslovenski klub u pohodu na duplu krunu, a s druge – banjalučki drugoligaš kojem je Kup bio "sporedno takmičenje". Jer, tog proljeća puleni Husnije Fazlića vodili su grčevitu borbu da izbore deveto mjesto u Drugoj ligi Zapad koje je vodilo u novoformiranu Jedinstvenu drugu ligu.

Već je pogled na sastave timova otkrivao ko je favorit. Kostur Zvezdine ekipe činili su igrači koji će tri godine kasnije osvojiti titulu europskog prvaka, "pojačani" prvom zvijezdom Draganom Piksijem Stojkovićem.

Nakon što je sudija Zuber iz Bačke Topole dao znak za početak utakmice nestala je razlika između Borca i Zvezde. Husnija Fazlić je nametnuo "sitni vez", Banjalučani su odmakli favorita od gola Karalića, a kako je igra odmicala Borac je sve opasnije ugrožavao Stojanovića.

U 60. minutu sijevnula je kontra Borca, Stojan Malbašić je centrirao s desne strane, a Senad Lupić pogodio mrežu za neopisivo slavlje Lešinara na južnoj tribini.

Devet minuta prije kraja sudija Zuber je izmislio penal za Beograđane, no Slobodan Karalić (nažalost, preminuo 2013. godine) prepoznao je namjeru Stojkovića da ga matira "panenkom" i odbranio jedanaesterac.

Kada je utakmica završena, nastalo je neopisivo slavlje među igračima i navijačima Borca. Kapiten Damir Špica podigao je pehar maršala Tita, a naredenog dana organizirana je veličanstvena proslava u centru Banja Luke. Bio je to nezaboravni dan, kada je drugoligaš osvojio Kup Maršala Tita.

Borac – Crvena zvezda 1:0

Beograd, 11. maj 1988. godine. Stadion JNA, gledalaca 30.000. Sudija: Blažo Zuber (Bačka Topola).

Strijelac: 1:0 Lupić (60).

Žuti kartoni: Beširević, Špica (Borac), B. Cvetković, Milojević, (Crvena zvezda).

Borac: Karalić. Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (Šijaković), Matejić, Beširević, Popović. Lupić (Lemić). Trener: Husnija Fazlić.

Crvena zvezda: Stojanović, Milojević, Marović, Jurić, Radovanović, Krivokapić, Binić, Prosinečki, B. Cvetković, Stojković, Đurović (Joksimović). Trener: Velibor Vasović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije