Bolest i paraliza ne mogu mu ništa: Tabarez ostaje vrhovni komandant Urugvaja

AA
Bolest i paraliza ne mogu mu ništa: Tabarez ostaje vrhovni komandant Urugvaja
Foto: EPA / Oscar Tabarez

"Neuništivi" 71-godišnji Oscar Tabarez biće selektor fudbalske reprezentacije Urugvaja i na narednom Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru, naravno, ukoliko ostvari plasman. Iskusni trener potpisao je sa FS Urugvaja novi četverogodišnji ugovor.

Popularno zvani "profesor", osim što je ušao u osmu deceniju života, boluje od rijetkog Guillain-Barreovog sindroma, oboljenja nervnog sistema. No, uprkos tome odlučio je nastaviti voditi reprezentaciju svoje zemlje.

Tabarez je po drugi put na klupi Urugvaja još od 2006. godine. Prethodno je bio selektor od 1988. do 1990. godine. Urugvajci su s njim igrali na četiri Svjetska prvenstva, a najveći uspjeh ostvaren je 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, kada su igrali polufinale. Godinu dana kasnije Tabarez je odveo Urugvaj do naslova šampiona Južne Amerike.

Osim Urugvaja tokom karijere vodio je i poznate južnoameričke klubove Penarol, Deportivo Cali, Bocu Juniors i Velez Sarsfield. U Evropi je radio u Milanu, Oviedu i Cagliariju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije