Bivši selektor, Zmajevi, nogometaši...: Ko odgovara BiH u grupi, a ko ne

A. S.
Bivši selektor, Zmajevi, nogometaši...: Ko odgovara BiH u grupi, a ko ne
Foto: Eurosport / Žrijeb za Euro 2020 održat će se danas u Dublinu

Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine danas će od 12 sati saznati imena protivnika u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Žrijeb kvalifikacija bit će održan u Dublinu, a reprezentacija BiH svrstana je u drugi “šešir” zajedno sa selekcijama Austrije, Češke, Danske, Njemačke, Islanda, Rusije, Švedske, Ukrajine i Valsa.

Dakle, niko od selekcija neće biti protivnik Zmajevima u borbi za plasman na naše prvo Europsko prvenstvo.

Sutra žrijeb za EP: Restrikcije za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo...

Euro 2020: BiH u 2. šeširu, poznato 7 timova s kojim Zmajevi neće igrati

UEFA donijela odluku: BiH ne može igrati protiv Kosova, još četiri para sporna

Pregleda ostalih šesšira:

Šešir Lige nacija: Švicarska, Portugal, Holandija, Engleska

Prvi šešir: Belgija, Francuska, Španija, Italija, Hrvatska, Poljska

Treći šešir: Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael.

Miralem Pjanić i Edin Džeko - undefined

FOTO: EPA: Miralem Pjanić i Edin Džeko



Četvrti šešir: Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Gruzija

Peti šešir: Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farska Ostrva

Šesti šešir: Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

Kontaktirali smo bivše selektore, reprezentativce, asove našeg nogometa, kao i novinare da nam daju svoje prognoze s kim bi voljeli vidjeti Zmajeve, a koga izbjeći u grupi.

Evo njihovih odgovora: 

Mehmed Baždarević - undefined

0: Mehmed Baždarević

Mehmed Baždarević, bivši selektor:

"Nikako ne bi bilo dobro da ponovo u grupi BiH bude sa Fracuskom, Portugalom ili Belgijom. Ni Španija nam je bi odgovarala. Od ostalih koje smatram da bi bili idealni rivali su Hrvatska i Engleska, s kojom se Zmajevi nikada do sada nisu sastali. Prosinečkom i ekipi danas želim mnogo sreće i da dobiju rivale po mjeri".

Zvjezdan Misimović - undefined

Foto: AA: Zvjezdan Misimović

Zvjezdan Misimović, bivši reprezentativac:

"Teško je bilo šta kazati, niti jedna ekipa iz prve grupe nam nije ta koja nam odgovara. Belgija i Francuska su uvijek za nas teški rivali. Ako dobijemo Srbiju, bit će mi svejedno. ne plašim se njih. Mi samo trebali gledati na sebe i nas cilj treba biti prva dva mjesta koja vode na Euro".

Bulent Biščević - undefined

Foto: Arhiv: Bulent Biščević

Bulent Biščević, bivši reprezentativac:

"Baš sam jutrios s raom na kafi pravio neke kombinacije. Iako su mnogi kazali da je Hrvatska ta koja bi nam odgovarala iz prvog šešira, ja se ne slažem. Ne bih volio ni Švicarsku, ni Francusku, kao ni Španiju. Ostali svi dolaze u obzir. Kada to kažem mislim i na Srbiju iz trećeg šešira. U svakom slučaju, imamo tim koji može biti među prve dvije ekipe na tabeli".

Sead Kajtaz - undefined

Foto: Arhiv: Sead Kajtaz

Sead Kajtaz, bivši as Veleža:

"Gledao sam žrijeb i za nas je idealna grupa sa pet ekipa, prema mom mišljenju. A to su Poljska, Srbija, Grčka i Makedonija. Mislim da bi to bila odlična grupa, dovoljno atraktivna da napuni sve stadione u BiH i regionu, a da Zmajevi ostvare jedno od prva dva mjesta u grupi. Izabrao sam najteže moguće rivale, sem Poljske. Smatram da smo dovoljno jaki da budemo prvi ili drugi".

Denis Huseinbegović - undefined

Foto: Arhiv: Denis Huseinbegović

Denis Huseinbegović, novinar Nove BH:

"ja bih samo da izbjegnemo naša uvijek tešku Republiku Irsku. Volio bih da igramo u grupi sa Italijom ili Engleskom, s kojom nikada nismo igrali niti u kvalifikacijama za Mundijal, ali ni Euro. Francuska, Belgija, pa i Hrvatska ne dolaze u obzir. No, volio bih, Italiju ili Englesku, da prođemo dalje u grupi sa još Finskom, Bugarskom ili Estonijom, koji su naše stalen mušterije". 

Na žrijebu će se naći 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u 10 grupa od po pet ili šest ekipa, a plasman na Euro izborit će po dvije najbolje selekcije iz svake grupe.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, koje će igrati u 13 gradova u 13 različitih država, igrat će se od marta do novembra 2019. godine.

Preostala četiri mjesta na prvenstvu Europe pripast će ekipama iz novoformiranog takmičenja Liga nacija, odnosno prvoplasirane selekcije iz Liga A, B, C i D. Već je poznato da je Bosna i Hercegovina osigurala nastup u ovom takmičenju, osvojivši prvo mjesto u svojoj grupi.

Na kraju dodajmo, Europsko prvenstvo održat će se od 12. juna do 12. jula 2020. godine u Dublinu, Londonu, Amsterdamu, Bakuu, Bilbau, Briselu, Budimpešti, Bukureštu, Copenhagenu, Glasgowu, Munchenu, Rimu i Sankt Peterburgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije