Bivši selektori: Gdje su i šta rade Slišković, Smajlović, Sušić, Blažević...

Radiosarajevo.ba
Bivši selektori: Gdje su i šta rade Slišković, Smajlović, Sušić, Blažević...

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u svojoj dvadesetogodišnjoj historiji promijenila je devet selektora. Osam stručnjaka biralo je naš najbolje igrače, uglavnom s malo uspjeha. Pamtimo najvećeg kojeg smo imali dosad. Bio je to Safet Sušić, jedini koji je Zmajeve odveo na završnicu jednog velikog takmičenja - Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine. 

Papeta je na klupi naslijedio Mehmed Baždarević koji ranije upropaštene kvalifikacije za Euro u Francuskoj nije uspio spasiti premda je u baražu imao realne šanse za uspjeh protiv selekcije Irske. 

Težak je bio put našeg nacionalnog tima od ''slaloma'' po agresijom razorenoj državi do najveće svjetske scene. Bilo je teško, rijetki su timovi u čiju je historiju utkano toliko truda i ljubavi, pozitivne energije i sportskog entuzijazma. Možda je baš zato današnja reprezentacija najpoznatiji brend koji imamo. Možda su fudbaleri baš zato toliko cijenjeni i voljeni u narodu.

Fuko prije svih

Počeci su, dakle, bili trnoviti. Odbori kuće našeg fudbala sastajali su se tamo gdje se u datom trenutku nije pucalo. Neposredna ratna opasnost reprezentaciji nije dozvoljavala da normalno funkcionira. Igrači su se sastajali gdje su stigli, nije bilo opreme kao ni razumijevanja evropskih i svjetskih fudbalskih asocijacija. Ali sve se to prebrodilo, a neke od ključnih uloga u kompletnom procesu odigrali su selektori.

Jednog čovjeka svaki poznavatelj fudbala u našoj zemlji mora spominjati s posebnim poštovanjem. Fuad Muzurović, prvi selektor, znao je koliko fudbal znači ljudima ovdje. Uzeo je posao, krenuo, i poveo ekipu u prve kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Nije imao mnogo rezultatskog uspjeha, plasman je još uvijek bio samo san, a Muzurović je otišao 1998. godine. Ponovo je na klupu stigao 2006. godine, i u vrijeme velikih sukoba u Savezu, uspio zbiti redove i postići neke odlične rezultate. Bio je to ujedno njegov posljednji trenerski angažman. Veliki Fuko danas živi mirnim penzionerskim životom, a čest je gost ovdašnjih medija. 

Džemaludin Mušović je po odlasku iz nacionalnog tima gdje nije imao mnogo uspjeha, karijeru nastavio u arapskom svijetu. Tamo je trenirao niz klubova, vodio je i reprezentaciju Katara, a i posljednjih godina živi i radi u Aziji, pomažući u popularizaciji fudbala.

Kratko se na klupi poslije Mušovića zadržao Faruk Hadžibegić. Njegov početak bio je obećavajući, ali je boravak na klupi završio neslavno. U više navrata posljednjih godina bio je blizu povratka u reprezentaciju. Trenutno je šef stručnog štaba francuskog drugoligaša Valenciennesa.

Legendarni napadač Željezničara Mišo Smajlović selektor reprezentacije bio je tri godine, od 1999. do 2002. Nije odveo tim na veliko takmičenje, a nakon odlaska s klupe nacionalnog tima, nije zabilježio značajnije trenerske angažmane. Danas živi u Sarajevu, penzionerski.

Meho Kodro kratko je bio selektor reprezentacije, a slično iskustvo imao je i u Fudbalskom klubu Sarajevo. Premda su neki skloni ocjeni da je legendarni napadač Veleža i Barcelone na Koševu zaslužio više strpljenja uprave, pamtit će se da je otišao mnogo prije isteka ugovora. I on je danas na birou za nezaposlene.

Neslavan kraj Papetove bajke

Na birou je i Ćiro Blažević. Hrvatski stručnjak zaludio je naciju dolaskom na klupu reprezentacije sredinom 2008. godine. Baraž i potpuna histerija, euforija kakvu će biti teško ponoviti i konačan neuspjeh. Trenerska ptica selica i dalje se želi baviti svojim poslom, ali pritisnut godinama, trenutno nema angažman. 

I onda je na red došao legendarni Pape. Reprezentacija je zaigrala sjajno, nizale su se pobjede i uspjesi, promovirani su neki novi igrači, a sve je ličilo na jednu prekrasnu sportsku priču. Premijerni nastup na Mundijalu i očajan ulazak u nove kvalifikacije, od Sušića su napravili neku vrstu neprijatelja nacije čemu je, treba to reći, i sam doprinio nevještim medijskim istupima.

Otišao je i brzo smo ga zaboravili, a posljednjih mjeseci bez uspjeha je vodio francuskog drugoligaša Evian gdje je nakon serije slabih rezultata dobio otkaz. Trenutno traži novi klub.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije