Bio je jedan od prvih Zmajeva: Sjećanje na legendarnog Suvada Katanu

Radiosarajevo.ba
Bio je jedan od prvih Zmajeva: Sjećanje na legendarnog Suvada Katanu
Foto: EPA / Suvad Katana

Četrnaest godina navršava se danas otkako nas je napustio Suvad Katana, nekadašnji fudbaler Željezničara, belgijskih klubova i jedan od prvih Zmajeva.

Bio je jedan od najboljih fudbalera svoje generacije, a otišao je prerano - u 36. godini.

Rođen je 6. aprila 1969. u mjestu Delijaš blizu Trnova.

Karijeru je započeo u Željezničaru (1987-1992), a debitirao je 1987. protiv Crvene zvezde.

Vrhunac karijere doživio je u Belgiji. Tamo je nastupao za Genk (1992-1994), Gent (1994-1996) i Anderlecht (1996-1998). Igrao je i u Turskoj za Adanaspor (1998-1999), da bi fudbalski put okončao u Belgiji noseći dres Lokerena (1999-2004).

Preminuo je u Sarajevu na današnji dan prije 14 godina od posljedica srčanog udara, baš kad je namjeravao s čelnicima sarajevskog kluba razgovarati o povratku u klub gdje je, kako svjedoče njegovi najbliži, htio trenirati djecu.

"Suvad je umro sa neostvarenom željom da trenira djecu na Grbavici. Samo je o tome razmišljao kada smo pravili planove nakon završetka njegove igračke karijere. Ostali smo u Belgiji još nekih pola godine, a onda je Suvad rekao: 'Azrina, pakuj se, idemo u Sarajevo! Bit će za mene valjda nekog posla u Želji. Želio bih trenirati djecu.'

Eto, smrt ga je pretekla, nije stigao ni ljudima iz Želje prenijeti svoja razmišljanja. Nije mu se žurilo. Nakon desetak dana, moj Suvad je zauvijek otišao", govorila je svojevremeno njegova supruga Azrina.

Neka mu je laka zemlja bosanska...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije