Bild: Kako je Braco Salihamidžić postao sportski direktor Bayerna

J. M.
Bild: Kako je Braco Salihamidžić postao sportski direktor Bayerna
Uli Hoeness, predsjednik Bayerna, izjavio je 24. jula da će u narednih šest sedmica klub izabrati novog sportskog direktora.

Na kraju je operacija trajala samo jednu sedmicu: Novi sportski direktor najtrofejnijeg njemačkog kluba je Hasan Salihamidžić, a Bild otkriva kako se to desilo.

"Znam da su mnogi odbili ovu funkciju, ali zbog toga sebe ne smatram 'rješenjem iz nužde' za Bayern", rekao je bivši bh. reprezentativac i dodao: "Poznajem DNA kluba, marljiv sam, spreman biti na raspolaganju igračima 24 sata dnevno, sedam dana nedjeljno."

A ideja se pojavila u snu predsjednika Hoenessa!

"Spavao sam kad mi se upalilo. Klik! Hasan je pravi čovjek za Bayern. Došao je bez ičega s 15 godina u Hamburg i uspio. Poznaje klub, prošao je kroz uspone i padove", rekao je Hoeness, da bi potom izvršni direktor Karl-Heinz Rummenigge kontaktirao 40-godišnjaka iz Jablanice koji je prethodno obavljao funkciju ambasadora Bayerna.

Bild podsjeća da su 15-godišnjeg Salihamidžića 1992. roditelji poslali kod rodbine u Hamburg. Sada je sportski direktor Bayerna!

Još u prošli petak Rummenigge je informirao trenera Bayerna Carla Ancelottija o novom sportskom direktoru.

"Ancelotti mi je rekao da je vrlo zadovoljan izborom. Ubijeđen sam da će odlično surađivati s Bracom. Hasan je vrlo marljiv, odan, osoba koja govori pet jezika", rekao je Rummenigge.

Salihamidžić ima ugovor do 2020. godine, a njegov zadatak je da brine o mladima, bude veza između trenera, tima i Upravnog odbora.

Ottmar Hitzfeld, čovjek koji je 1998. Bracu doveo u Bayern izjavio je za Bild:

"Oduševljen sam s odlukom. Hasan ima veliko iskustvo, zna kako fudbal funkcionira. A kada je riječ o finansijama, imat će punu podršku Kallea (op. Rummenigge) i Ulija."

Kada večeras u 20.30 sati, počne utakmica protiv Liverpoola na Audi kupu, bit će to i početak nove ere za Bayern, ali i za Hasana Salihamidžića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije