Džeko odigrao simultanku protiv S. Irske: Dva gola Dijamanta poklon za punu Grbavicu

A. S.
Džeko odigrao simultanku protiv S. Irske: Dva gola Dijamanta poklon za punu Grbavicu
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Detalji s meča Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Ligi nacija na Grbavici

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Grbavici ostvarila je novu pobjedu u Ligi nacija, najviše zahvaljujući Edinu Džeki, koji je postigao dva gola za Zmajeve u duelu protiv Sjeverne Irske (2:0).

Susret je odigran u okviru četvrtog kola Lige nacija u sklopu Grupe 3 Divizije B, a s nova tri boda naši Zmajevi su korak bliže plasmanu na Final Four Divizije B, jer su s maksimalnih devet bodova i dalje lideri u grupi.

Meč na Grbavici su počeli:Šehić, Čivić, Vranješ, Bešić, Višća, Duljević, Pjanić, Džeko, Šunjić, Zukanović i Sarić.

Sami početak utakmice bio je u ispitivanju snaga oba rivala. Naši su počeli polako, bez ofanzivnih napada, strpljivo čekajući proliku da ugroze gol gostiju.

Na prvu našu šansu čekali smo devet minuta kada je Edin Višća šutirao pored gola. Irci su od prve minute krenuli na sve ili ništa, jer im je odgovarala samo pobjeda da bi ostali u utrci za prvo mjesto.

U tom periodu igre posebno je opasan bio Saville, koji je u dva navrata zaprijetio našem golu. Prvu u 16. minuti, a zatim u 19. kada je pogodio stativu našeg gola loptu i gurnuo je do imenjaka Edina Džeke, koji je u svom prepoznatljivom stilu „pocijepao“ mrežu gola Sjeverne Irske i doveo BiH u vodstvo od 1:0.

Dva minuta kasnije na semaforu je trebalo pisati 2:0 za BiH. Miralem Pjanić i Edin Džeko su izveli sjajnu akciju nakon slobodnjaka koji je izvela zvijezda Juventusa, najbolji igrač Rome loptu je pospremio u mrežu, ali je pomoćni sudija podigao zastavicu signalizirajući ofsajd.

Do kraja prvog dijela, ništa se zanimljivije nije dogodilo. Naši su pokušali da dođo do gola, jednu šansu je iz slobodnog udarca imao Pjanić (lopta otišla preko gola), te smo zabilježili i sjajan udarac Vranješa, koji je dodatno podgrijao atmosferu na do posljednjeg mjesta ispunjenoj Grbavici.

Naravno, moramo spomenuti i navijače koji su napravili sjajan ambijent, što je i nosilo naše igrače do trijumfa.

U drugom dijelu ponovo je Džeko prvi zaprijetio golu gostiju (54. minuta), ali lopta nije htjela u mrežu. Gosti su jurili po izjednačenje, a Cory Evans je u 64. minuti pogodio stativu, kada smo, istina, loptu vidjeli u golu.

Smušenost naše odbrane, srećom nije rezultirala izjednačujućim golom gostiju. Sjeverni Irci su se otvorili, što je u 73. minuti iskoristio Džeko, koji je na sjajnio dodavanje Miralema Pjanića postigao novi gol za konačnih 2:0.

Do kraja susreta gosti su po treći put pogodili stativu, a naši su ispraćeni ovacijama,. Selektor Robert Prosinečki je dao šansu Zakariću, Miloševiću i Cimirotu.

         

Rezultati by SofaScore

          

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije